De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op de GRENS van KERK en SAMENLEVING

Inspirerende lessen van missionaire initiatieven voor kerken binnen de gereformeerde traditie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Op de GRENS van KERK en SAMENLEVING

Inspirerende lessen van missionaire initiatieven voor kerken binnen de gereformeerde traditie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit project is onderzocht wat volgens missionaire initiatieven met een gereformeerde achtergrond inspirerende informatie is voor de missionaire praktijk van kerken binnen de gereformeerde traditie. Centrum Dienstverlening Gereformeerde Kerken en specifiek het werkveld ‘missionair gemeente zijn en gemeentestichting’ is de opdrachtgever van dit project. Zij weten dat er de afgelopen tien jaar een aantal missionaire initiatieven zijn gestart in Nederland en zouden de ervaringen en kennis uit de missionaire praktijk van deze initiatieven graag delen in kerken binnen de gereformeerde traditie. Dit rapport en het product in de vorm van een dvd met gespreksstof geven invulling aan die behoefte.

Probleemanalyse: Kerken binnen de gereformeerde traditie blijken moeite te hebben als het gaat om de praktische vormgeving van hun missionaire praktijk. Daarnaast hebben gereformeerde kerken in Nederland te maken met secularisatie.

Door zes diepte interviews met leiders van missionaire initiatieven is in kaart gebracht welke inspirerende kennis en ervaring zij willen meegeven aan de kerken. Deze interviews zijn gehouden aan de hand van de volgende topics: context, identiteit en cultuur, structuur en middelen, leiding, theologische inspiratiebronnen en boodschap voor de kerken. De kern van hun boodschap is de volgende: Kies als kerk een IJk-groep, een groep mensen in de omgeving van de kerk waar de kerk zich in het speciaal op wil richten. Zet relaties binnen de kerk centraal en laat de kerkelijke structuur en middelen dienstbaar zijn aan de onderlinge relatie en ontmoeting. Werk in een klein team en vorm in dat team visie op de stad, het dorp of de wijk waar de kerk is gesitueerd. Laat de houding van Jezus de grootste inspiratie zijn om de eigen missionaire praktijk vorm te geven en besef dat God al werkzaam is in de maatschappij. Missionair zijn als kerk in deze tijd is een grote uitdaging, maar het kan!

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk