De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Versterkt in de verbinding

Werken in gezinnen met tieners met behulp van muzische middelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Versterkt in de verbinding

Werken in gezinnen met tieners met behulp van muzische middelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wanneer kinderen in de puberteit komen verandert er veel in de interactie tussen ouders en kinderen. Ouders en tieners zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. De rol van de ouder verandert van opvoeder naar coach.
Versterkend werken richt zich op de innerlijke kracht van het individu en het aanleren van nieuwe vaardigheden om te kunnen participeren binnen de context. Het is van belang dat gezinsleden eerst voor zichzelf helder hebben hoe men met eigen emoties en gedragingen kan leren omgaan. Wanneer men in staat is dit met anderen te delen ontstaat (h)erkenning en respect, waarna men tot verbinding met de ander kan komen.
Muzische middelen zijn creatieve activiteiten die worden ingezet ter ondersteuning van verbale interventies. Deze non-verbale technieken verschaffen veel informatie over verhoudingen in het gezin. Muzische interventies zijn helpend bij het leren (h)erkennen van persoonlijke gevoelens en ervaringen die moeilijk in woorden zijn uit te drukken. Daarnaast is het (opnieuw) beleven van plezier met elkaar een essentieel aspect.
Deze kennis leidt tot de keuze welk muzisch middel passend is en ingezet kan worden in de begeleiding aan gezinnen. Met behulp van de waaier ‘Creatief werken in gezinnen met tieners’ dient de hulpverlener de keuze te maken uit muzische interventies met betrekking tot de thema’s ‘ik in de versterking’ of ‘wij in de verbinding’. Deze thema’s zijn onderverdeeld in de categorieën omgaan met emoties, communicatie, inzicht in het zelf/ inzicht in de ander, inzicht in posities en verhoudingen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk