De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vieringen op een middelbare school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vieringen op een middelbare school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit afstudeerverslag is aan het volgende doel gewerkt: Aan het eind van het onderzoek weten we hoe leerlingen hun geloof beleven tijdens Kerst- en Paasvieringen.
De onderzoeksvraag luidde als volgt: ´Hoe kunnen we het Kerst- en Paasverhaal in onze vieringen passend en effectief vertellen aan de leerlingen van de Willem van Oranje?, zodat de schoolleiding samen met de identiteitscommissie inzicht krijgt in de belevingswereld van de leerlingen.´
Dit is eerst onderzocht vanuit de literatuur en daarna zijn er enquêtes gehouden onder de leerlingen.
Jezus hoort het unieke middelpunt te vormen in alle vieringen. Als we een viering hebben, is er iets te vieren en dat is Jezus. Jezus Christus staat bovenaan omdat de Willem van Oranje een christelijke school is.
De Bijbel heeft betekenis en relevantie voor de leerlingen in een viering, maar dan is het waarschijnlijk goed om deze visies te vertalen naar de viering in deze tijd. De waarschijnlijke betekenis van de Bijbel is volgens Roeben dan ook dat de leerling voelsprieten krijgt voor de Bijbel en hun religieuze zoektocht. Een belangrijk aspect uit het verhaal van Roeben is dat de leerling het zelf ervaart en voelt.
Hoe kunnen we het verhaal van de vieringen passend en effectief vertellen? Door te luisteren naar de leerling, door Jezus als unieke middelpunt te zien, door op zoek te gaan naar nieuwe vormen en rituelen en de ongekende mogelijkheden van de leerlingen te zien en deze te benutten in de vieringen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Godsdienst/Levensbeschouwing
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk