De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Tienermoeders op weg naar zelfstandigheid Leger des Heils

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Tienermoeders op weg naar zelfstandigheid Leger des Heils

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Welke methodische interventies blijken in de ambulante woonbegeleiding aan tienermoeders werkzaam te zijn, zodat zij idealiter na een jaar zelfstandig kunnen wonen?
Deze vraag hebben we beantwoord voor Het Leger des Heils afdeling Ambulante Woonbegeleiding. Tienermoeders worden ambulant begeleid nadat ze het voortraject bij de maatschappelijke opvang hebben afgesloten.
Hebben ze een aparte aanpak nodig?
Ons antwoord is ja. Tienermoeders verkeren in een unieke situatie omdat ze tegelijkertijd moeder en tiener zijn. Ze hebben als moeder de verantwoordelijkheid en taken van een volwassene. Maar deze kunnen ze niet altijd aan omdat ze ook puber zijn. Dit betekent dat hun hersenen niet zijn volgroeid. Hierdoor hebben ze vaak moeite met het vooruitdenken, plannen en het maken van keuzes. Deze dubbelrol vraagt flexibiliteit in de begeleiding.
Tienermoeders hebben ruimte nodig om te experimenteren met hun taken. Ze vragen tegelijkertijd eerlijke feedback en richtlijnen over hoe ze het anders kunnen aanpakken.
Ze willen serieus worden genomen als volwassene en tegelijkertijd positieve bevestiging krijgen.
Het werken aan een goede werkrelatie is de meest effectieve methodische interventie, concluderen we uit de analyses van ons literatuuronderzoek en de interviews met de tienermoeders. In hulpverlening aan tienermoeders zijn de moeder-kind interventie en het versterken van het sociale netwerk belangrijke aandachtspunten.
Daarnaast wordt er getraind op vooral de sociale vaardigheden,opvoedvaardigheden en financiele vaardigheden. Vooral deze vaardigheden en het hebben van een steunend netwerk zijn essentieel om met haar kind zelfstandig te kunnen wonen. Nazorg is belangrijk om terugval te voorkomen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2011-07-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk