De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Maatregelen op Maat?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Maatregelen op Maat?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het gaat in dit onderzoek over vrijheidsbeperking, centraal staat hierbij het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Om een beeld te creëren van de doelgroep en de toegepaste vrijheidsbeperkende maatregelen, hebben we allereerst een observatie op beide groepen uitgevoerd. Vervolgens hebben we aan de hand van twee metingen in kaart kunnen brengen hoeveel vrijheidsbeperkende maatregelen er worden toegepast op beide groepen. Vanuit de nulmeting (meting 1) hebben we een startpunt gecreëerd, zodat we bij meting 2 de toegepaste vrijheidsbeperkende maatregelen konden vergelijken. Hierdoor hebben we inzichtelijk gemaakt of de bewustwording van de medewerkers is vergroot en of dit invloed heeft gehad op de hoeveelheid toegepaste vrijheidsbeperkende maatregelen.

Om te onderzoeken hoe de medewerkers de manier waarop er met vrijheidsbeperkende maatregelen wordt omgegaan op groepsniveau en beleidsniveau beoordelen, is er door Vilans (Vilans, z.d.) een kwaliteitscriteria opgesteld. Deze hebben we als een van de onderzoeksmethoden gebruikt.

Om vrijheidsbeperkende maatregelen te kunnen verminderen is het noodzakelijk om alternatieven voor vrijheidsbeperkende maatregelen te bedenken om die vervolgens in te kunnen zetten, daarom hebben we een enquête voor de medewerkers opgesteld.

Door dit onderzoek hebben we inzichtelijk gemaakt op welke wijze er binnen ’s Heeren Loo op Haven 2 en Haven 4 gebruik gemaakt wordt van vrijheidsbeperkende maatregelen en hoe de vrijheidsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Voor verdieping nodigen we u uit deze scriptie verder te lezen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2010-08-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk