De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Doeltreffend Jeugdwerk

Jongerenonderzoek Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Doeltreffend Jeugdwerk

Jongerenonderzoek Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek voor de JBGG (Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten) wordt gezocht naar de volgende resultaten:
-Meer inzicht in de doelgroep (jongeren die de jeugdverenigingen niet bezoeken) Wat is kenmerkend, wat zijn de mogelijkheden en hoe kunnen we dit in praktijk brengen?
- Vanuit onderzoek onder leidinggevenden jeugdverenigingen, hoe lukt het gemeenten met een hoge opkomst deze jongeren wel grotendeels te betrekken?
-Praktische handvaten voor ‘succesvol’ jeugdwerk

De doelstelling is: “dat het jeugdwerk (de JBGG maar ook de plaatselijke jeugdwerkers) er is voor- en ‘succesvol’ is in het bereiken van de jongeren, die momenteel geen aansluiting vinden bij het jeugdwerk”.

Het ‘product’ heeft als doel om hiervoor een aanzet te geven (bewustwording van de noodzaak om te handelen), en dient het proces (planmatige aanpak) in de Gereformeerde Gemeenten te bevorderen.

Het product bestaat uit:
Literatuurstudie; God en Godsdienstige veranderingen in Nederland, Godsdienst en samenleving, bestaande jongerenonderzoeken, recente artikelen jongeren en jongerenwerk.
Jongerenonderzoek; onder 143 jongeren uit verschillende Gereformeerde Gemeenten. Algemeen inzicht in de doelgroep, relatie met de gemeente, waardeoordeel over verschillende kerkelijke activiteiten.
Onderzoek onder leidinggevenden van jeugdverenigingen in de Gereformeerde Gemeenten; huidige stand van zaken en aanpak, moeilijkheden en mogelijkheden vanuit het werkveld.
Conclusies en aanbevelingen n.a.v. het onderzoek; er bestaat een ‘zwart gat’ binnen het jongerenwerk. Er is slechts contact met een deel van de jongeren. Een groot deel van de jongeren geeft aan geen contact te ervaren vanuit de gemeente. Er moet een planmatige aanpak komen of verder ontwikkeld worden om inzicht te krijgen en te houden in de totale doelgroep jongeren. Dit wordt uitgewerkt in de aanbevelingen met een structuurvoorstel.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk