De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zingevingsvragen en Godsdienstonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zingevingsvragen en Godsdienstonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In ons afstudeeronderzoek hebben wij onderzoek gedaan naar wat een godsdienstdocent voor leerlingen kan betekenen in het omgaan met zingevingsvragen en wat dat van een godsdienstdocent vraagt. We hebben in ons onderzoek een literatuurstudie gedaan die zich voornamelijk richt op de karakteristiek van de jongere in het voorgezet onderwijs. In welke fase bevindt de jongere zich, wat is zijn denkwereld en op welke manier is het effectief om over zingeving te spreken. Het vraagt ondermeer van de docent een actieve luisterhouding en echt contact.
Verder hebben we een praktijkonderzoek gehouden onder godsdienstdocenten waarbij we ze ondermeer gevraagd hebben wat nu een top 10 van zingevingsvragen is en hoe je als docent er zelf mee omgaat in de les.
Daaruit volgde een verdiepingsonderzoek waarbij we de nadruk gelegd hebben op de manier waarop zingevingsvragen aan de orde komen, doorverwijzingen, aanwezige kennis en vaardigheden en professionalisering. Ook waren we benieuwd naar welke zaken er nu minimaal in de opleiding tot godsdienstdocent aan orde moeten komen.
Samenvattend kunnen we noemen dat een vertrouwensband en kennis van de leefwereld van leerlingen heel belangrijk is om inhoudelijk te kunnen spreken met leerlingen over zingeving. Een stevige theologische basis is een vereiste, evenals het goed kunnen hanteren van vaardigheden als vraagtechnieken. Een goede begeleiding vanuit de opleiding en de (stage)school is van essentieel belang om professionele docenten blijvend enthousiast te maken voor het godsdienstonderwijs.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Godsdienst/Levensbeschouwing
Datum2010-10-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk