De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ethiekonderwijs; een toekomst op losse schroeven?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ethiekonderwijs; een toekomst op losse schroeven?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Volgens onderzoek is er op dit moment een belangrijk verschil tussen wat er aan ethiekonderwijs, op de HBO-opleidingen tot verpleegkundige in Nederland, gegeven wordt en wat er gegeven zou moeten worden. In opdracht van Bart Cusveller, lector van het lectoraat ‘Verpleegkundige Beroepsethiek’, is een meesterproef gedaan om manieren te verkennen om dit verschil kleiner te maken.
Door middel van het publiceren van een artikel in het Tijdschrift voor Verpleegkundige (TvZ) is aandacht gevraagd voor het ethiekonderwijs op de HBO-opleidingen tot verpleegkundige in Nederland. Dit artikel is gebaseerd op de uitkomsten van de, voor deze meesterproef georganiseerde, expertmeeting. Het doel van deze expertmeeting was het delen van knelpunten van het huidige ethiekonderwijs en het uiten van wensen over het gewenste ethiekonderwijs. In de expertmeeting werden de opvallendste resultaten uit de vragenlijsten gepresenteerd. Deze vragenlijst is digitaal opgestuurd naar de ethiekdocenten van de negentien hogescholen die een HBO-opleiding tot verpleegkundige in Nederland aanbieden. De vragenlijst is onderbouwd door een literatuuronderzoek. In dit literatuuronderzoek komt onder andere de ontwikkeling van het ethiekonderwijs naar voren maar ook de eisen aan het ethiekonderwijs.
De bovenstaande onderzoeken hebben als doel de hoofdvraag te beantwoorden. Deze hoofdvraag luidt: ‘Op welke manieren kan het verschil tussen wat er aan ethiekonderwijs op de HBO-opleidingen tot verpleegkundige in Nederland gegeven wordt en wat er gegeven zou moeten worden aan ethiekonderwijs kleiner gemaakt worden?’.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
Datum2009-06-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk