De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het nut van de Sova- training: ’Schatjes, Katjes, Watjes’

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het nut van de Sova- training: ’Schatjes, Katjes, Watjes’

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek richt zich op een Sova-training voor kinderen van 9-12 jaar gegeven vanuit MDVeluwe. We hebben onderzoek gedaan naar het langere termijn effect van de Sova-training. De hoofdvraag luidt: “Wat is de effectiviteit van de Sova-training na 2 en 4 maanden.”

Tot twee maal toe hebben we een enquête naar de ouder, het kind en de leerkracht gestuurd. De eerste enquête werd gestuurd 2 maanden na de training en de tweede enquête werd 4 maanden na de training verzonden. Deze enquêtes hebben zicht gegeven op de effectiviteit van de training en de preventieve werking.
De criteria voor effectiviteit is dat ten minste 75% van de kinderen na 4 maanden nog 2/3 van de doelen hanteren.

Gemiddeld genomen vinden 79,5% van de ouders, kinderen en leerkrachten dat de kinderen 2 maanden na de training 2/3 van de aangeleerde vaardigheden nog steeds kunnen toepassen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een respons van 24 individuele casussen over een groep van 52 kinderen. De meting 4 maanden na de training geeft een gemiddelde aan van 81,4%. Deze cijfers zijn gebaseerd op een respons van 28 individuele casussen over dezelfde groep. Dit houdt in dat de training op langere termijn effectief is.

De training heeft ook een preventieve werking, namelijk het voorkomen van schoolwisseling en het voorkomen van het inzetten van intensievere vormen van hulpverlening.

We hebben geconcludeerd dat een stabiele omgeving nodig is voor het kind om een proces van gedragsverandering door te maken. In een omgeving waar stimulans en beloning van het nieuwe gedrag is, daar vindt daadwerkelijk gedragsverandering plaats.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2010-09-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk