De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hoezó agressief?!

Over agressief gedrag bij kinderen op de basisschool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hoezó agressief?!

Over agressief gedrag bij kinderen op de basisschool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Elk kind is wel eens boos, maar als die boosheid niet meer te reguleren is dan wordt het agressie genoemd. Die agressie komt ergens vandaan, maar de oorzaak benoemen is vaak moeilijk te formuleren. Hier moet je onderzoek voor doen. Er zijn verschillende soorten en vormen agressie met verschillende oorzaken.
Agressief gedrag komt ergens vandaan. Hoe zit het met boosheid in de ontwikkeling van kinderen? Boosheid is heel normaal voor een kind. Maar wel in normale proporties. Elke peuter maakt een koppigheidsperiode door, daarin is boosheid een normaal proces. Naast de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind loopt daarnaast parallel de cognitieve ontwikkeling van een kind. De sociaal emotionele ontwikkeling loopt parallel aan de andere ontwikkelingen. Dus ook aan de cognitieve ontwikkeling. Gaat het met de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind niet goed, is het gevolg vaak ook problemen met de cognitieve ontwikkeling.
Naast deze oorzaken en verklaringen van agressief gedrag is het goed om te kijken naar de sociale vaardigheden. Wat zijn sociale vaardigheden en waarom zijn ze zo belangrijk voor kinderen om aan te leren? Is er een rol tussen agressie en sociale vaardigheden? Dit zijn onderwerpen die allemaal aan bod komen.
Er moet niet alleen naar het kind worden gekeken, maar ook naar de leerkracht die voor de klas staat. Ooit wel eens gehoord van leerkrachtvaardigheden? Voor elke leerkracht van groot belang. Wees als leerkracht bewust van deze vaardigheden. Kun je deze vaardigheden ook inzetten in de omgang met een kind met agressief gedrag? De oorzaak van agressief gedrag bij een kind kan ook in het gedrag of de vaardigheden van de leerkrachten zitten. Dit onderzoek zet je aan het denken over je eigen handelen en vaardigheden. Het maakt je bewust hoe je met een kind omgaat.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk