De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Jongeren in de dienst : Een onderzoek naar de waardering van de liturgie door jongeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Jongeren in de dienst : Een onderzoek naar de waardering van de liturgie door jongeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een vergelijkingsonderzoek (deel 1) onder jongeren binnen de PKN en binnen de Hersteld Hervormde Kerk naar de waardering van de liturgie. Daarnaast een onderzoek naar de waardering van de veranderingen die in allerlei gemeenten plaatsvinden binnen de orde van dienst.
In deel 1 van de enquête zien we een duidelijke positievere tendens t.o.v. 10 jaar geleden. Jongeren voelen zich thuis in de onderdelen van de eredienst (88%) en jongeren vinden de kerkdienst zinvol. (81%) De jongeren, uit het onderzoek, zijn trouw in hun kerkbezoek en gaan elke zondag naar de kerk. (98%) Zij kiezen bewust voor hun kerkgang en gaan niet omdat het moet of omdat het een gewoonte is. Zij zijn betrokken op het gebed. (84%) De jongeren begrijpen de preek over het algemeen wel. (72%) Toch geeft 28% hier ‘anders’ aan. Zij begrijpen tevens wat zij zingen. (72%) Zij zingen bewuster en vaker mee maar er is wel een grotere ontevredenheid ontstaan omtrent de begeleiding tijdens het zingen. Zij weten beter wat de zegen, aan het einde van de dienst, inhoudt. De jongeren zijn in dit onderzoek tevreden over hun gemeente. (81%) We zien hier een toename van 17% t.o.v. 2000.
In deel 2 van de enquête blijkt dat 64% van de jongeren te maken heeft gehad met verandering(en) in de dienst. Zij waarderen, in algemeenheid, deze veranderingen als positief. De meeste veranderingen hebben plaatsgevonden op het gebied van Bijbelgebruik, zingen en de begeleiding daarvan en de prediking. Rondom de begeleiding van het zingen is ook een behoorlijke onvrede. (23%) Ook zien we een onvrede rondom de prediking van 9% en rondom de huidige wijze van bidden. (14%) Hier zullen we verder op in moeten gaan.
Wel is het opvallend dat de veranderingen voor de meeste jongeren geen betekenis hebben voor het geloof of de geloofsbeleving.(64%) Een behoorlijke groep jongeren (22%) geeft aan dat als er veranderingen plaats zouden vinden in hun gemeente dit merkbaar zou zijn voor hun geloof en hun geloofsbeleving.
Ook in dit deel van de enquête blijkt dat jongeren over het algemeen positief gestemd zijn over de veranderingen. Dat een groot gedeelte van de jongeren ontevreden zou zijn over de onderdelen van de kerkdienst zie ik niet terug in dit onderzoek. Wel zullen wij, als HGJB, ons verder moeten bezinnen op de jongeren die ‘negatieve’ waardering geven bij de verschillende onderdelen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Datum2010-09-14
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk