De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Systeem op nummer 1

Systemisch werken in de (vrijwillige) residentiële jeugdzorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Systeem op nummer 1

Systemisch werken in de (vrijwillige) residentiële jeugdzorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Systemisch werken binnen de residentiële jeugdzorg is in opkomst. Toch zijn er veel instellingen die niet systemisch werken of niet weten hoe ze dit kunnen vormgeven.
In opdracht van het lectoraat Jeugd en Gezin is onderzoek gedaan naar goede praktijken van systemisch werken om aanbevelingen te kunnen schrijven voor instellingen die niet systemisch werken.

De hoofdvraag in dit onderzoek is: Wat is de architectuur van de systemische gezinsbegeleiding aan gezinnen met kinderen tussen de 12 en 16 jaar, waarvan de jeugdige wordt behandeld in een residentiële setting?
Daarbij is allereerst gekeken naar de theoretische uitgangspunten van systemisch werken. Vervolgens wordt het profiel van de jeugdige en het gezin beschreven omdat zij de belangrijkste personen zijn omtrent systemisch werken. Daarna wordt er een omschrijving gegeven van de macrostructuur van de systemische gezinsbegeleiding. Als laatste wordt er ingezoomd op systemisch werken met jeugdigen met een hechtingsproblematiek.
Om een antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag is er literatuuronderzoek gedaan en zijn er interviews afgenomen. Deze interviews zijn gehouden met behandelcoördinatoren of gezinsbegeleiders bij 11 verschillende instellingen.

Voor elke jeugdige is het belangrijk dat er systemisch gewerkt wordt in de residentiële jeugdzorg, want geen enkele jeugdige staat helemaal op zichzelf. Het gedrag van de jeugdige is daardoor niet te begrijpen zonder dat er naar het systeem gekeken wordt. Daarnaast is het betrekken van het systeem belangrijk omdat op deze manier terugval in oud gedrag verminderd kan worden. Om een effectieve behandeling te bieden aan jeugdigen moet het systeem dus op nummer 1 worden gezet.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk