De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herleven zullen uw doden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herleven zullen uw doden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie onderzoekt de perceptie van het bijbelse spreken over het dodenrijk in de Gereformeerde Dogmatiek.
Enerzijds wordt een gedegen bijbelse fundering van het spreken over de dood en opstanding van gelovigen gegeven, waarbij diverse Bijbelplaatsen over leven en dood, lichaam en ziel, geest en leven worden besproken. Daarbij wordt met name het spreken over de onsterfelijke ziel onderzocht, waarbij de conclusie getrokken wordt dat het spreken over de onsterfelijke ziel een niet bijbels te funderen aangelegenheid is.
Vervolgens wordt het spreken hierover onderzocht bij drie Nederlandse theologen, te weten dr. H.Berkhof (in zijn Christelijk Geloof), dr. B. Wentsel (in zijn Dogmatiek, deel IIIa en IVb) en dr. A. van de Beek (God doet recht). Deze drie theologen vertegenwoordigen niet alleen een ander tijdperk, maar bieden tevens een ander licht op deze zaken. Alle auteurs wijzen het spreken over de onsterfelijke ziel af, maar komen feitelijk niet zover om het spreken van een zieleslaap te accepteren. Met name Van de Beek richt zich het sterkst op het spreken over de opstanding der doden, dat in de 21e eeuw steeds actueler wordt.
Met het de verwachting van een naderend einde in de Wederkomst richt de christelijke kerk haar blik opnieuw op de opstanding der doden. Hiermee wordt hopelijk de trits in het apostolicum herontdekt: vergeving der zonden, wederopstanding des vleses en een eeuwig leven, in deze volgorde. Spreken over een tussentoestand leidt tot teveel gespeculeer. Het benadrukken van de opstanding doet m.i. meer recht aan enerzijds de dreiging van de dood als straf op de zonde, en de overwinning van Jezus Christus op de dood. Uitzien naar de wederkomst vraagt om geloofstaal: ‘herleven zullen uw doden’.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk