De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vurige tongen in de islam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vurige tongen in de islam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De betekenis van het Pinksterfeest is niet bij iedereen bekend. Zeker niet bij veel leerlingen op een multiculturele vmbo school. Zo ontstond 4 jaar geleden het idee om een Pinksterproject te organiseren voor leerlingen uit de eerste klas van het Calvijn met Junior College in Amsterdam. Dit is een goedlopend project geworden in de vorm van een speurtocht door het Amsterdamse bos. Tijdens de route werd duidelijk wat Pinksteren wel en niet is met behulp van spel- en sportactiviteiten en theaterstukjes.
Met dit afstudeerproject heb ik een stap verder willen gaan. Leuk zo’n Pinksterproject, maar aangezien 97% van de leerlingen een islamitische achtergrond heeft is het juist een uitdaging dit project vanuit hun eigen context vorm te geven.
Het onderzoek heeft een duidelijk vertrekpunt gevonden in de mystiek. In het eerste gedeelte van dit onderzoek is te vinden welke mystieke elementen in het Pinkerproject zaten en hoe zich dit verhoudt tot de algemene christelijke mystiek.
In het tweede gedeelte volgt een beschrijving van de mystiek binnen de islam. Dit wordt voornamelijk belicht vanuit het soefisme, de mystieke stroming in de islam die zowel soennitische als sjiitische aanhangers kent.
In het laatste onderdeel van het verslag geef ik een voorbeeld van hoe het Pinksterproject vorm zou krijgen vanuit een mystieke islamitische invalshoek. Ook komen hier enkele verschillen en overeenkomsten in de christelijke en islamitische mystieke beleving aan de orde.
Een interessant stuk voor iedereen die meer wil weten over christelijke mystiek en het soefisme.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Godsdienst/Levensbeschouwing
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk