De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verplegen met je hart en met je hoofd: duel of duet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verplegen met je hart en met je hoofd: duel of duet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Afstudeeronderzoek HBO-Verpleegkunde naar de bijdrage van een ontmoeting op zielsniveau aan excellente verpleegkundige zorg.
Kwaliteit van zorg is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Het is een zoektocht om te kijken naar hoe die kwaliteit van zorg geleverd kan worden. Vanuit de overheid ligt de nadruk op het meten en verbeteren van vooral de zichtbare kwaliteit van zorg. Aandacht, interesse en de persoon zien is echter iets waar veel minder de nadruk op ligt, maar die zeker hun bijdrage leveren aan excellente zorg. Het blijkt dat een ontmoeting op zielsniveau, de zorgvrager erg goed kan doen. Hierbij is het de vraag: wat maakt nu dat een verpleegkundige in contact komt met de persoon achter de zorgvrager?
Binnen zowel excellente zorg als de ontmoeting op zielsniveau vervullen aandacht, verantwoordelijkheid, luisteren, opmerkzaam zijn, interesse tonen en open staan voor de reactie van de zorgvrager een belangrijke rol. Binnen de ontmoeting op zielsniveau wordt er vanuit gegaan dat de zorgvrager een eigen definitie van kwaliteit van leven heeft en dat het de taak is van de verpleegkundige om daarbij aan het sluiten. Het gaat er om dat de zorgpraktijk geïnspireerd wordt door de menselijke bekommering om het welzijn van de zorgvrager. Een ontmoeting op zielsniveau kan gezien worden als een uiting van deze menselijke bekommering. De verpleegkundige zorg is een ontmoeting tussen de zorgvrager en de verpleegkundige, in een menselijke ik-jij relatie en niet in een ik-het relatie.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
Datum2010-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk