De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De meervoudige intelligentie theorie HET HULPMIDDEL voor de zwakke lezer?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De meervoudige intelligentie theorie HET HULPMIDDEL voor de zwakke lezer?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

“Welke invloed heeft het toepassen van de meervoudige intelligentie theorie van Gardner tijdens de interventies bij het technisch-leesonderwijs op een zwakke lezer in groep 3 na februari in vergelijking met de gewone aanpak?”

In de literatuur wordt er veel geschreven goed leesonderwijs. Nederlands onderzoek (Vernooy, 2006) laat zien dat de meeste leesproblemen het gevolg zijn van kwaliteitsproblemen in het leesonderwijs, in het bijzonder in de instructie! (Sijtstra, Van der Schoot, & Hemker in Bosman, 2007) Hieruit mag ik concluderen dat een goede instructie dé basis is van goed leesonderwijs in groep 3.
Daarnaast is van grote waarde dat de leerkracht een eventuele risicolezer vroegtijdig herkent en signaleert en vervolgens deze leerling extra begeleiding en interventie geeft, om verdere negatieve gevolgen te voorkomen. Zodra een leerling een signaal afgeeft, heeft deze leerling recht op extra begeleiding en een goede, effectieve interventie. Welke kenmerken moet een interventie hebben om effectief te zijn?
Vervolgens de koppeling met de meervoudige intelligentie theorie van Gardner. In dit theoretische gedeelte wordt duidelijk verwoord wat de theorie van Gardner inhoudt en hoe hiermee gewerkt kan worden in het leesonderwijs.

Tijdens het praktijkonderzoek wordt de huidige interventiemethode Connect, vergeleken met deze leesinterventie in combinatie met de meervoudige intelligentie theorie bij 12 zwakste lezers.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
AfdelingAcademie Educatie
Datum2009-07-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk