De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Strategische Personeelsplanning bij gemeenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Strategische Personeelsplanning bij gemeenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het woord Strategische Personeelsplanning lijkt een opkomende trend binnen Gemeenteland. Doordat er veel vraag van gemeenten komt omtrent het onderwerp Strategische Personeelsplanning, wil het NCOD niet achterblijven in het verkrijgen van kennis over dit onderwerp. De bevindingen van het onderzoek naar een tool voor Strategische Personeelsplanning (SPP), welke uiteindelijk het beste aansluit bij de behoeften van gemeentelijke organisaties, zijn uitgewerkt in dit rapport. Er is een analyse gedaan op de definitie die de P&O-adviseurs van het NCOD, P&O-adviseurs van gemeenten en afstudeerders geven over het begrip Strategische Personeelsplanning. Er is onderzoek gedaan naar de trends en ontwikkelingen die invloed hebben op gemeenten. De behoeften van gemeenten voor SPP zijn geanalyseerd. Er is een analyse gedaan op een aantal modellen en tools voor SPP en tot slot zijn er in de laatste deelvraag een aantal randvoorwaarden en aanvullingen gegeven op de uiteindelijk gekozen tool. De uitkomsten voor beantwoording van de deelvragen zijn voortgekomen uit diepte-interviews met 12 gemeenten (met en zonder SPP), een diepte-interview met de Provincie Utrecht, gesprekken met experts waaronder adviseurs van NCOD, Berenschot en A+O fonds en deskresearch.

De conclusie uit het onderzoek is dat het belangrijk is als een gemeente de trends/ontwikkelingen en een toekomstvisie voor ogen heeft, maar nog belangrijker is dat zij hier als gemeente flexibel op in kan spelen. Men moet draagvlak creëren door een gezamenlijk doel te communiceren binnen de gemeente ten behoeve van SPP en de HR-afdeling moet functioneren als ‘Strategic Partner’ om de strategie van een gemeente te kunnen vertalen naar HR-doelstellingen. Ook moet SPP gezien worden als een continu proces om het op die manier levendig te houden binnen een gemeente.

Onze aanbeveling, op basis van bevindingen uit dit rapport, is om de urgentie van SPP te benadrukken en te zorgen dat zoveel mogelijk gemeenten binnen Nederland aan de slag gaan met SPP, zodat gemeenten flexibel kunnen inspelen op de toekomst en de trends/ontwikkelingen binnen Nederland.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingHuman Resource Management
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk