De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samen bouwen, samen groeien : Onderzoek naar missionair werk in de Hervormde Gemeente van Woudenberg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samen bouwen, samen groeien : Onderzoek naar missionair werk in de Hervormde Gemeente van Woudenberg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In mijn afstudeeronderzoek is gekeken naar het missionaire bewustzijn van de gemeenteleden in de Hervormde Gemeente van Woudenberg en hun houding ten opzichte van de plannen op dit gebied.
Eerst kijk ik naar de context, zowel betreffende de plaats als de kerk. Door groei de laatste tijd heeft deze plaats twee wijken die ver van de kerk afliggen. De Hervormde Gemeente kent een lange geschiedenis en telt nu 3000 leden waarvan 850 belijdende leden. Naast deze kerk heeft Woudenberg een aantal andere kerken.
Vervolgens wordt verslag gedaan van een aantal interviews met verschillende kerkenraadsleden en missionair werkers. Hierdoor wordt inzicht gegeven in de huidige stand van zaken in de gemeente betreffende missionair werk en op welke manier de gemeente vorm kan geven aan evangelisatie.
Daarna wordt de uitslag van de enquête die onder de gemeenteleden is gehouden besproken. Hieruit blijkt dat veel mensen missionair werk belangrijk vinden en ze het goed vinden als de kerk open staat voor mensen van buiten. Maar aan de andere kant vindt men het moeilijker zelf ook missionair actief te zijn.
In hoofdstuk zes ga ik in op de literatuur over dit onderwerp. Uiteindelijk is het advies voor de kerkenraad dat ze als basis voor het missionaire werk een visie moet hebben. Dat het missionaire bewustzijn en draagvlak bij de gemeenteleden aanwezig is, maar dat toerusting nodig is zodat men meer vrijmoedigheid krijgt om te evangeliseren. Bij evangelisatie is de relatie met niet-gelovigen cruciaal. Daarnaast geef ik een stappenplan waarmee men aan de slag kan gaan.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Datum2011-07-19
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk