De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dyslexie

spel(l)en met letters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Dyslexie

spel(l)en met letters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Naar mijn mening wordt er te veel mentaal het alfabetisch principe aangeleerd bij kleuters. Kleuters hebben behoefte aan spelenderwijs leren. Ook mogelijk dyslectische kinderen hebben geen baat bij vooral mentaal les aanbod. Wanneer we het alfabet op een meer fysieke/emotionele manier aanbieden hebben ook mogelijk dyslectische kinderen een eerlijkere start. Na bestudering van de methode van beginnende geletterdheid en het Protocol Leesproblemen en Dyslexie denk ik dat aan de manier waarop het alfabetisch principe wordt aangeboden nog veel winst te behalen is. Zeker met het oog op mogelijk dyslectici.
Alle fonetische oefeningen zijn zeker net zo belangrijk evenals alle andere gebieden van taalontwikkeling. Maar het echte lezen straks moet gaan gebeuren met abstracte letters en klank. Wanneer deze letters zo aangeboden worden bij de kleuters dat ze ook fysiek en emotioneel eigen zijn gemaakt, zullen mogelijke dyslectici waarschijnlijk een eerlijkere start hebben. Menig kleuter is een beelddenker de een meer dan de ander. Langzamerhand gaat dat over in een woorddenker, maar dat geldt niet voor iedereen. Dyslectici zijn waarschijnlijk vooral beelddenkers.
Ik denk dat dyslectici altijd moeite zullen blijven houden met lezen en spellen, maar als ze op een onbevangen, ontspannen manier in hun eerste jaren met letters in aanraking gebracht zijn , zullen ze zich waarschijnlijk beter ontwikkelen.
Als ik naar de onderzoeksresultaten met de kleuters kijk, kan ik concluderen dat het werken met de leskist grote vooruitgang heeft geboekt met de letterkennis bij de kleuters.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk