De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kleurbekennend zorgverlenen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kleurbekennend zorgverlenen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Onderzoek naar de mogelijkheden om de christelijke identiteit daadwerkelijk gestalte te geven in de hulpverlening. De resultaten laten zien dat visie en werkkaders voor specifieke psychosociale problemen veelal ontbreken. Om hierin de hulpverleners richting te geven, hebben de onderzoekers een model beschreven waarin geloof en hulpverlening geïntegreerd worden. In dit model is de Bijbel de actieve basis, die alle seculiere theorieën en methodieken loutert en hervormt.
Uit het onderzoek blijkt dat de christelijke houding van de hulpverlener als belangrijkste basis dient voor het verlenen van christelijke zorg. Daarom hebben de onderzoekers het eerste deel van de handleiding gericht op de christenhulpverlener als moreel beroepspersoon en hoe hij het gesprek over de identiteit in de organisatie levend en in beweging kan houden.
Als tweede deel hebben de onderzoeksters een handleiding geschreven die de hulpverleners houvast moet bieden bij hulpverlening aan echtparen. De onderzoeksters doen in de handleiding een positief aanbod om bewustwording te creëren van de bijbelse waarden van het huwelijk en van de ethische overwegingen bij de aspecten van de levensstijl als man en vrouw. De bijbelse waarden zijn beschreven als ideaalmodel en er worden handvatten aangereikt om vanuit dit model in de gebroken wereld te handelen. Zo kunnen de werkkaarten praktisch ingezet worden in de relatiegesprekken. Het doel van dit handelen is om de cliënten, te midden van de gebrokenheid, aan te zetten tot bezinning op de huwelijkswaarden. De onderzoeksters hopen dat op deze wijze bewust gewerkt wordt aan herstel van de relatie.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2009-12-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk