De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Belevingstuin, (Be)levensbelangrijk : Zintuiglijke stimulatie voor mensen met een ernstig meervoudige beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Belevingstuin, (Be)levensbelangrijk : Zintuiglijke stimulatie voor mensen met een ernstig meervoudige beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek
Op het terrein van ’s Heeren Loo, locatie ‘de Hartenberg’ in Wekerom, was een belevingstuin opgezet voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Op dit moment wordt deze belevingstuin nauwelijks gebruikt, omdat hij niet aansluit bij de doelgroep. Er is gekeken hoe een belevingstuin aan kan sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van de cliënten. De hoofdvraag was: Hoe kan de belevingstuin van ‘de Hartenberg’ in Wekerom, een uitnodigende ontmoetingsplaats zijn en blijven, die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van mensen met een ernstig meervoudige beperking en waar ze geprikkeld worden in hun zintuigen?

Onderzoeksresultaten
Zintuiglijke waarneming is belangrijk voor de doelgroep EMB. Voor hen is dit de manier om hun omgeving te ervaren en contact te maken. De huidige belevingstuin sluit niet aan, omdat de elementen te hoog zijn geplaatst of de zintuigen niet voldoende prikkelen. De tuin is niet uitnodigend genoeg en op de groepen is vaak niet de mogelijkheid om cliënten mee naar buiten te nemen door de minimale bezetting. Op dit moment wordt de tuin niet onderhouden. Het is belangrijk dat iemand hiervoor verantwoordelijk wordt gesteld en het verankerd wordt in de organisatie, daarom is een implementatieplan gemaakt.

Conclusie
De belangrijkste conclusie is dat het op ‘de Hartenberg’ niet haalbaar is om van de huidige tuin een belevingstuin te maken die volledig is afgestemd op de doelgroep EMB. Daarom is het aan te bevelen om op een andere plek een aparte belevingstuin te maken voor deze doelgroep. Van de huidige tuin kan een ontmoetingstuin gemaakt worden met beschutte zitgelegenheden.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2011-09-14
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk