De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

In de gevangenis geweest

Rechten: Alle rechten voorbehouden

In de gevangenis geweest

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De ontdekking van mijn leven.
Christus beschouwt ons als rechtvaardig als we gevangenen bezoeken. Wist u dat gevangenen bezoeken tot één van de diaconale kerntaken van een christelijke gemeente behoort? Tijdens het lezen van het boek ‘2x genade’ kwam ik tot deze ontdekking. Harold Morris (10 jaar onterecht gevangen) roept huilend uit: “O God, waar zijn de kerken?” We zijn er te weinig als kerk, realiseerde ik mij.
In de bijbel wordt geen onderscheid gemaakt tussen onterecht of terecht gestraften. Volgens Mattheüs 25 is Jezus al in de gevangenis voordat wij er komen. Wonderlijk, als je hier over nadenkt. Ieder mens heeft waardigheid omdat hij geschapen is naar het beeld van God. Voor onze gemeente ligt er een taak met een gevangenis in Dordrecht op 20 minuten afstand. Met de Geestelijk Verzorgers van de P.I. De Dordtse Poorten en Stichting Exodus Nederland kunnen kerkvrijwilligers veel betekenen voor (ex-)gevangenen. Zij vormen de brug van buiten naar binnen.
De Exodusorganisatie (kerkzaken en vrijwilligers) heeft de kennis in huis om een nazorggroep mee te helpen oprichten en vrijwilligers te trainen. Gestraften kunnen een jaar lang verblijven in een Exodushuis om daarna hun plaats in de samenleving weer in te nemen. Professionele hulpverleners en vrijwilligers helpen met ‘de vier sleutels’ wonen, werken, sociaal netwerk en zingeving. De nazorggroep Drechtsteden is in augustus 2010 opgericht. Interkerkelijk om een breder draagvlak te creëren.
Zij onderhouden bel- en schrijfcontacten met (ex-)gedetineerden. Gedetineerden worden bezocht en er worden kinderen gereden naar hun gevangen vader of moeder. Via twee coördinatoren worden de maatjescontacten afgesloten. Soms voor een half jaar om te helpen als gestraften met 10 euro en een zak kleding uit de gevangenis komen. Zo vervult de gemeente door haar dienen deze diaconale kerntaak samen met de diakenen.
Zo maakt de kerk het verschil.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
AfdelingAcademie Theologie
Datum2011-05-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk