De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zelfstandig En Afhankelijk : Het overdragen van het leiderschap van een gemeente in een aandachtswijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zelfstandig En Afhankelijk : Het overdragen van het leiderschap van een gemeente in een aandachtswijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De projecten die bij Urban Expression aangesloten zijn, verschillen onderling in vorm. In de teams wordt waarde gehecht aan dienend leiderschap en leiderschap in teamvorm.

Nieuwtestamentische gemeenten waren homogeen van samenstelling. Iedereen kon een taak uitvoeren die aansloot bij zijn/haar gave. Er zijn twee lijnen van leiderschap te ontdekken in het Nieuwe Testament: het Institutionele model (aangestelde leiders, hoge eisen) en het charismatische model (verantwoordelijkheid van de hele gemeente, geen formele leiders).

Er zijn verschillende modellen van fasen in een gemeentestichtend project. Ze verschillen vooral in de laatste fase. We hebben er daarom voor gekozen de overdracht van leiderschap in deze fase apart te beschrijven. Het is wel aan te raden in eerdere fasen al een visie te ontwikkelen over leiderschapsoverdracht.

Vanaf het moment dat er een stabiele gemeente is ontstaan, begint het daadwerkelijke overdragen van leiderschap aan lokale leiders. In hoeverre het leiderschap van de gemeente overgedragen is, kan beschreven worden aan de hand van de volgende 5 niveaus:

1. Stabiele gemeente
2. Samen leiden
3. Leiden onder toezicht
4. Leiden met een raadgever
5. Onafhankelijke gemeente

Per project moet blijken welk niveau gehaald kan worden. Als een niveau bereikt wordt, kan er geprobeerd worden om het volgende niveau te bereiken. Niveau 5 is wat ons betreft een stap te ver. Het is niet verstandig is om te streven naar een gemeente die zo zelfstandig is, dat ze zichzelf isoleert.

Een gezonde, lokale kerk is zowel zelfstandig als afhankelijk.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Datum2010-09-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk