De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aardig sociaal vaardig

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Aardig sociaal vaardig

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aan de hand van de hoofdvraag Hoe kunnen wij als SPH’ers, kinderen met een meervoudige beperking, op methodische wijze christelijke sociale vaardigheden aanleren? hebben we thema’s opgesteld met bijbehorende deelvragen. Om antwoord te geven op deze vragen zijn we ons gaan richten op recente literatuur en is er een praktijkonderzoek uitgevoerd door middel van enquetes en interviews. Hier zijn aandachtspunten uit gehaald die verwerkt zijn in het eindproduct.

Het eindproduct is de methode ‘aardig sociaal vaardig. Deze methode is voor individueel gebruik geschreven, aangevuld met een handreiking voor een groepstraining.

Er worden zes sociale vaardigheden aangeleerd in zes thema’s. Het leerproces zal begeleid worden door de gezinsbegeleidsters van SGJ. Ook ouders, leerkrachten en jeugdleiders zullen betrokken worden voor een optimale generalisatie. De ontwikkelde methode is een christelijke methode. Het geloof zal terugkomen door praktische voorbeelden vanuit bijvoorbeeld catechisatie in de opdrachten tot Bijbelse voorbeelden om gewenst gedrag uit te leggen en aan te leren.

In de methode is gebruik gemaakt van een aantal methodieken. De opdrachten in het werkboek van het kind zijn geschreven aan de hand van de methodiek ‘Geef me de vijf’ van Colette de Bruin. Verder is er gebruik gemaakt van de WAK – methode die in gaat op de houding van het kind. Tenslotte is gebruik gemaakt van het hulpmiddel pictogrammen en wordt positieve bekrachtiging ingezet.

De methode bestaat uit een trainershandleiding voor de begeleider, een werkboek voor het kind, en een spel. Het spel kan worden gespeeld wanneer aan alle thema’s is voldaan.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2010-08-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk