De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beter van thuis naar logeerhuis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beter van thuis naar logeerhuis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De overgangsfase van thuis naar logeerhuis maakt voor alle kinderen met ASS dat zij op elk gebied van hun problematiek met veel uitdagingen te maken krijgen. We noemen er enkele. Het logeerhuis is voor deze kinderen een omgeving met andere regels en routines dan thuis. Dit kan tot angst en spanning leiden met name voordat de kinderen naar het logeerhuis gaan.
In de dagen voordat de kinderen naar het logeerhuis komen, worden zij door hun ouders op verschillende manieren op het logeren voorbereid. Vanuit het logeerhuis wordt door de hulpverleners het werk op het Logeerhuis voorbereid. Na aankomst binnen het logeerhuis worden de kinderen door de hulpverleners op een grotendeels competente manier begeleid.
Volgens de afdelingsmanager heeft de werkwijze binnen Logeerhuis Schoorl elementen van het competentiegericht werken en elementen van andere methodieken in zich. Er is volgens hem geen eenduidige methodiek. Het management vindt dat de hulpverleners grotendeels competent werk verrichten, maar geeft ook aan dat er nog ontwikkelpunten liggen.
Wat het sterkst naar voren komt als suggestie vanuit de ouders, hulpverleners en het management om de overgangsfase van thuis naar logeerhuis te vergemakkelijken, is dat de planning van het logeerweekend van tevoren bekend moet zijn bij de kinderen en dat de kinderen dit zelf het weekend van tevoren mee bedenken.
Op grond van de aanbevelingen is er een opzet tot een weblink ontwikkeld die gebruikt kan worden om de kinderen maandelijks een duidelijk programma te bieden. Dit programma is ruim een week voor aanvang van het logeerweekend bekend en geeft informatie die de kinderen houvast en veiligheid biedt voor het aankomende logeerweekend.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk