De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Meet gericht…zonder gewicht! : Postoperatieve screening op ondervoeding bij Cardio-thoracale chirurgische patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Meet gericht…zonder gewicht! : Postoperatieve screening op ondervoeding bij Cardio-thoracale chirurgische patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op de CTC-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis is gebleken dat het risico op ondervoeding bij patiënten, postoperatief, onvoldoende kan worden ingeschat. De ervaren problemen zijn toe te schrijven aan de stijging van het gewicht na de operatie. Dit wordt veroorzaakt door overvulling, ten gevolge van het liggen aan de hart-longmachine tijdens een (open)hartoperatie. Dit onderzoek heeft als doel dat de predictoren uit de literatuur, die van waarde kunnen zijn bij het inschatten van het risico op ondervoeding, getest zijn op validiteit, betrouwbaarheid en efficiëntie bij postoperatieve patiënten op de CTC-afdeling die tijdens de (open)hartoperatie aan de hart-longmachine hebben gelegen.

Tijdens het praktijkonderzoek zijn er patiënten gescreend op het risico op ondervoeding door middel van de gouden standaard en de predictoren. Op basis van deze verzamelde gegevens is een regressieanalyse uitgevoerd. De regressieanalyse geeft weer dat de predictoren: ‘geslacht’, ‘lengte van opname’ en ‘verlies van eetlust’ van toegevoegde waarde zijn bij het inschatten van het risico op ondervoeding. Deze predictoren zijn verwerkt in een scorecard.

Door het doen van aanbevelingen is voldaan aan de tweede doelstelling, namelijk dat er advies is uitgebracht aan de zorginnovator van de Zorgeenheid Hart-Long van het St. Antonius Ziekenhuis en de projectgroep Ondervoeding. Het advies is gericht op het bevorderen van de kennis en deskundigheid van de verpleegkundige, op de CTC-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis, met betrekking tot het inschatten van het risico op ondervoeding bij patiënten die tijdens de (open)hartoperatie aan de hart-longmachine hebben gelegen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
Datum2011-06-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk