De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hulpverlening na overspel : Een kritische reflectie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hulpverlening na overspel : Een kritische reflectie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek bestaat uit een literatuuronderzoek en een praktijkonderzoek. Uit deze onderzoeken zijn aanbevelingen voortgekomen die kunnen helpen om de kwaliteit van de geboden hulpverlening te vergroten. Zo blijkt dat slechts 8% van alle overspelsituaties ontstaat puur vanuit lustgevoelens. Maar liefst 92% heeft andere oorzaken.
De grootste oorzaak waar het vaak mis gaat is, doordat er geen communicatie is, of dat er sprake is van destructieve communicatiepatronen zo blijkt uit onderzoek. Een ander belangrijk punt dat tijdens het onderzoek naar voren kwam was, dat vooral het missen van emotionele verbondenheid ten grondslag ligt aan het ontstaan van overspel. Hierdoor ontstaat een leegte binnen een relatie. Een leegte die door een ander tijdelijk lijkt te worden opgevuld, waardoor er ruimte gegeven wordt aan gevoelens van verliefdheid. Dit kan uitgroeien tot een overspelsituatie.
Andere risicofactoren die kunnen leiden naar een overspelsituatie zijn: gebrek aan waardering, het niet kenbaar (kunnen) maken van wensen en behoeften en ontevredenheid binnen het huwelijk.
Een opvallend gegeven is, dat maar liefst 68% nooit had gedacht ooit overspel te zullen plegen. Hieruit blijkt dat overspel een beïnvloedbaar proces is, waar keuzes onderweg aan ten grondslag liggen.
Een van de belangrijkste aanbeveling die volgt uit de conclusies is, dat er meer aandacht mag komen voor huwelijkstoerusting.
Er mag, volgens de onderzoekers, best een zachte dwang worden toegepast onder huwelijkskandidaten voor het volgen van een cursus huwelijkstoerusting. Hierbij krijgen zij handvatten aangereikt om het huwelijk vitaal te houden. Dit kan preventief werken en helpen om overspel te voorkomen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2011-07-22
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk