De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zorg voor mantelzorg : Een onderzoek naar de rol van de praktijkondersteuner huisarts in relatie tot mantelzorgondersteuning.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zorg voor mantelzorg : Een onderzoek naar de rol van de praktijkondersteuner huisarts in relatie tot mantelzorgondersteuning.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De mantelzorger is de persoon achter de patiënt, hij zorgt voor zijn zieke familielid of naaste. Mantelzorgers vinden het vaak een dankbare taak om voor hun naaste te zorgen, het geeft hun leven zin en invulling. Langdurige en intensieve zorg kan echter ook problemen geven en het risico op psychische of lichamelijke overbelasting vergroten.

Er wordt verondersteld dat praktijkondersteuners in de huisartsvoorziening een belangrijke rol kunnen spelen in (preventieve) zorg omtrent mantelzorgers. In dit onderzoek is onderzocht of de praktijkondersteuner huisarts daadwerkelijk een rol kan gaan spelen in mantelzorgondersteuning.

Het hoofddoel van dit onderzoek is verkennen welke kennis, houding en vaardigheden de praktijkondersteuner huisarts in Nederland heeft in het vroegtijdig opsporen van mantelzorgers, het signaleren van problemen bij mantelzorgers en het ondersteunen en verwijzen van mantelzorgers. Om zo te komen tot aanbevelingen die de praktijkondersteuner huisarts handvatten geven, zodat zij mantelzorgers (beter) kunnen begeleiden.

De conclusie van dit onderzoek is dat de ruime meerderheid van de praktijkondersteuners huisarts in contact komt met mantelzorgers en ook aandacht aan mantelzorgers besteed, maar dat zij op dit moment niet over de juiste hulpmiddelen, voldoende kennis en randvoorwaarden beschikken om zorg te kunnen bieden aan mantelzorgers. Onder andere de landelijke overheid, verenigingen voor praktijkondersteuners, het onderwijs, de huisartsen en praktijkondersteuners huisarts zelf moeten aan verschillende voorwaarden voldoen voordat mantelzorg tot het takenpakket van de praktijkondersteuner kan gaan behoren. Dit zijn onder andere zaken zoals uitbreiding van tijd, geld, scholing maar ook het implementeren van een richtlijn/protocol waarmee mantelzorgers adequaat ondersteunt en verwezen kunnen worden.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
Datum2010-07-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk