De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Acute zorg! : Ik ben toch niet gek?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Acute zorg! : Ik ben toch niet gek?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit kwalitatieve onderzoek is uitgevoerd voor afdeling ‘de Rietschans’, welke onderdeel is van de kinder- en jeugdpsychiatrie van GGz Centraal. GGz Centraal heeft een tekort gesignaleerd aan crisisopname voor jongeren en wil anno augustus 2011 een zorgpad aan het bestaande behandelaanbod van afdeling ‘de Rietschans’ toevoegen: zorgpad ‘Acute zorg’.
De probleemstelling luidt als volgt: ‘Op uitvoerend en beleidsniveau ervaart afdeling ‘de Rietschans’ een tekort aan kennis – over zowel de vrijwillige als onvrijwillige crisisopname bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar – om het nieuw te implementeren zorgpad ‘Acute zorg’ daadwerkelijk vorm te geven.’
De hoofdvraag is: ‘Uit welke behandeling moet het zorgpad ‘Acute zorg’ bestaan en hoe wordt deze behandeling methodisch verantwoord?’
Samengevat verloopt de opname, behandeling en afsluiting van de zorg in zorgpad ‘Acute zorg’ als volgt: de jongere wordt aangemeld via de huisarts, Bureau Jeugdzorg (BJZ) en de crisisdienst bij afdeling ‘de Rietschans’. De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV-er) en de arts voeren het opnamegesprek en regelen de verdere opname in zorgpad ‘Acute zorg’. Het hoofddoel van crisisopname is het herstel van evenwicht. Zorgpad ‘Acute zorg’ is op basis van het herstelondersteunend milieu vormgegeven. De behandeling bestaat voornamelijk uit rust en structuur.
Hiertoe worden het competentiemodel, motiverende gespreksvoering en de systeembenadering – door behandelaars en begeleiding – als ondersteunende methodieken ingezet. Verder worden middelen en maatregelen toegepast. Als de doelstelling van zorgpad ‘Acute zorg’ is behaald, verwijst afdeling ‘de Rietschans’ de jongere door naar een vervolgbehandeling elders of in één van de overige zorgpaden.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2011-07-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk