De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hart voor Kwaliteit- Het preoperatief verpleegkundig spreekuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hart voor Kwaliteit- Het preoperatief verpleegkundig spreekuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Met dit onderzoek is de kwaliteit van het preoperatief verpleegkundig spreekuur van de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie (CTC) in kaart gebracht. Gekeken is naar drie aspecten van de inhoud van het spreekuur namelijk; voorlichting geven, anamnese afnemen en psychosociale zorg bieden. Vervolgens is onderzocht op welke manier de kwaliteit verhoogd kan worden.

Uit de literatuur blijkt dat bij psychosociale zorg een belangrijk onderdeel is van het spreekuur. Het geeft de patiënt een gevoel van erkenning en vermindert mogelijk de angst. Bij het geven van voorlichting is het belangrijk dat de verpleegkundige aansluit op de informatiebehoeften en copingstijl van de patiënt.

Bij het praktijkonderzoek zijn gesprekken op het verpleegkundig spreekuur geobserveerd. Doormiddel van interviews is gevraagd naar de mening en visie van de verpleegkundigen. De tevredenheid en informatiebehoeften van de patiënten zijn gepeild met een enquête.

Uit de observaties blijkt dat tijdens alle gesprekken de anamnese wordt afgenomen. Vervolgens wordt voorlichting gegeven over de opname. Hierbij is het sterk afhankelijk van de verpleegkundige welke informatie op welke wijze en op welk tijdstip wordt verteld. Patiënten zijn over het algemeen erg tevreden over het spreekuur. Uit de interviews met verpleegkundigen blijkt dat het verpleegkundig spreekuur een meerwaarde heeft voor zowel patiënt als verpleegkundige.

Het advies is om een duidelijke visie te beschrijven over de voorlichting die de patiënt moet krijgen in de gehele preoperatieve fase. En op basis van deze visie een momentlijn te ontwikkelen. Andere adviezen hebben betrekking op de inhoud van de voorlichting en de ruimte van het spreekuur.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
Datum2009-07-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk