De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kredietcrisis: Stortvloed aan informatie

De rol van de journalistiek in de kredietcrisis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kredietcrisis: Stortvloed aan informatie

De rol van de journalistiek in de kredietcrisis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het doel van deze scriptie is om een antwoord te geven op de vraag of er iets moet veranderen in de economische berichtgeving. Centraal hierbij staat het onderzoek en de visie van Jan Kleinnijenhuis. De onderzoeksvragen die geformuleerd zijn om dit doel te bereiken, luiden als volgt: Zijn de media schuldig aan het verergeren van de kredietcrisis? Zo ja: Is dit dan erg?

Uit het literatuuronderzoek en de interviews blijkt dat de journalistiek het gedrag van consumenten heeft beïnvloed, daardoor is de kredietcrisis tot op zekere hoogte vergroot. Maar de journalisten hebben geen schuld aan de enorme omvang die de crisis uiteindelijk aan nam. Uit gesprekken met journalisten blijkt dat de journalistiek het publiek heeft geïnformeerd en deze informatie heeft uitgelegd en verklaard. Journalisten hebben gedaan wat zij als journalisten moeten doen: informeren over gebeurtenissen in de samenleving. Daarnaast hebben zij geanalyseerd, becommentarieerd, verbanden bloot gelegd en achtergrondinformatie verschaft. Het publiek heeft gehandeld naar aanleiding van deze informatie met als gevolg dat de kredietcrisis verder de diepte in zakte.

Uit gesprekken met journalisten blijkt verder dat zij deze verergering juist als een positief effect zien, de verergering is immers een gevolg van de berichtgeving. In deze berichtgeving wordt door journalisten op een journalistieke manier informatie gegeven over de kredietcrisis. Hierdoor heeft het publiek kunnen handelen naar de ontstane situatie op de financiële markten. Door informatie kunnen immers de juiste keuzes gemaakt worden, deze keuzes zijn weer gebaseerd op de informatie die de journalisten hebben gegeven. Dat de crisis hierdoor is verergerd, is volgens de journalisten niet erg.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
AfdelingAcademie Journalistiek & Communicatie
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk