De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Visievorming rondom de inbedding van de stiltekapel op de Eemlandhoeve

Een oase op het platteland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Visievorming rondom de inbedding van de stiltekapel op de Eemlandhoeve

Een oase op het platteland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een stiltekapel waar de deuren vierentwintig uur per dagen open staan. Daar waar het ene uur stilte heerst en waar het andere uur geluiden van verwondering te horen zijn. Een plek waar minstens één keer per week vieringen gehouden worden waar mensen van de community op vrijwillige basis aan deel mogen nemen. Het is de basis van de Eemlandhoeve. Waar de seizoenen het ritme op de boerderij bepalen, vormen de vieringen het ritme van het geestelijk leven van mensen die onderdeel zijn van de community.
De aankleding is eenvoudig. Er is met zorg over het meubilair en de symboliek nagedacht. Als je binnenkomt, dan daalt de stilte als een warme deken op je neer. Hier hoeft even niets... Alleen even stil zitten en je gedachten op een rijtje zetten. Of even naar boven lopen en genieten van uitzicht over het landschap. Een prachtig plekje op een prachtige boerderij.
De vieringen volgen een liturgie, geput uit oude monastieke bronnen. Het is eenvoudig van opzet, maar toch klinkt de roep om de ontmoeting met God op een integere manier door de liturgie heen. De liturgie is als het ware een spiegel van het ritme wat in de schepping gelegd is. Stilte afgewisseld met geluid. Mediteren afgewisseld met zingen. Een geestelijk ritme om de bezoekers weer zin in het leven te geven.
De stiltekapel op de Eemlandhoeve wordt gedragen door leden van het STEN, door de vrijwilligers, door de werknemers, door de bezoekers die af en toe komen. Iedereen is het er wel over eens: de stiltekapel spreekt de taal van de Natuur. Dat sijpelt door alle voegen en gaten heen. Dat straalt de kapel van alle kanten uit.
De stiltekapel heeft genoeg aantrekkingskracht vanuit zichzelf. Aan het begin zal het niet zo druk zijn. Maar de mensen komen wel. Daar ben ik van overtuigd, net zoals veel respondenten met mij. Door het creëren van momenten om mensen de gelegenheid te geven om God te ontmoeten, zullen mensen vanzelf op het pad van de Eemlandhoeve komen.

Geen twijfel over mogelijk…

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
AfdelingAcademie Theologie
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk