De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vrij Spel

Onderzoek naar het vrije spel van kinderen binnen de residentiële jeugdhulpverlening

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vrij Spel

Onderzoek naar het vrije spel van kinderen binnen de residentiële jeugdhulpverlening

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit is een afstudeerverslag over het onderzoek naar het vrije spel van kinderen van 4 – 12 jaar in de residentiële jeugdhulpverlening. Hierbij ligt de focus op de interventies die SPH’ers kunnen inzetten om de kinderen vanuit hun eigen creativiteit tot vrij spel te stimuleren.
Het doel van het onderzoeksverslag is onder andere dat SPH’ers en andere hulpverleners meer kennis krijgen over de randvoorwaarden van spel, die een kind nodig heeft om tot spel te komen vanuit zijn eigen creativiteit. Omdat spelen een van de belangrijkste activiteiten van kinderen is, achten wij het van groot belang dat alle opvoeders en beroepsopvoeders kennis hebben van spel en spelontwikkeling en dat zij weten hoe zij kinderen in hun spel kunnen stimuleren.
De belangrijkste resultaten en conclusies die voortkomen uit het onderzoek, zijn de volgende:
- Spel is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen op sociaal, emotioneel, lichamelijk en cognitief gebied. Fantasiespel is van belang voor het ontwikkelen van creativiteit, verbeeldend vermogen en probleemoplossend vermogen.
- Spel neemt in de residentiële jeugdhulpverlening een belangrijke plaats in. Wel is gebleken dat de kennis over spel, spelwaarde en spelontwikkeling bij de SPH’er zeer gering is.
- De toegenomen welvaart en digitalisering, overbeschermde ouders en een opgejaagde maatschappij zorgen ervoor dat het spel van kinderen in gevaar komt.
- Een goede basishouding, aansluiten bij de ontwikkeling van het kind, meespelen en spel structureren vinden SPH’ers belangrijk in de omgang met het spelende kind.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk