De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mantelzorger, kracht of last?

Onderzoek naar mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mantelzorger, kracht of last?

Onderzoek naar mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vanuit het Expertisecentrum Mantelzorg is het verzoek gekomen om onderzoek te doen naar de manier waarop verpleegkundigen ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Doordat mantelzorgers een groot deel van de zorg op zich nemen vormen zij een onmisbare schakel in de gezondheidszorg. Toch is het bekend dat het bieden van mantelzorg langzamerhand en vaak ongemerkt kan leiden tot een zware belasting, zowel psychisch als fysiek. Na verloop van tijd kan de druk op de mantelzorger zo heftig worden dat het hem of haar kan hinderen in het algemeen functioneren en in hun rol als ondersteuner (Timmermans e.a., 2005).
Mantelzorgondersteuning behoort tot één van de kerntaken van de verpleegkundige in het algemeen ziekenhuis. Zij heeft een belangrijke rol in het signaleren en ondersteunen van de mantelzorger.
Door middel van literatuuronderzoek en interviews onder ziekenhuisverpleegkundigen, is antwoord gegeven op de volgende vraag: ‘Welke factoren bepalen de mate en wijze waarop
ziekenhuisverpleegkundigen mantelzorgers ondersteunen en wat hebben zij nodig om
mantelzorgondersteuning te bevorderen?’
De belangrijkste conclusie is dat verpleegkundigen zich onvoldoende bewust zijn over het belang van mantelzorgers in het ziekenhuis en onvoldoende vaardigheden beschikken om deze adequaat te ondersteunen. Er wordt aanbevolen om kennis van verpleegkundigen over mantelzorgondersteuning te vergroten en meer bewustwording te creëren over hun verantwoordelijkheid, door het geven van informatie, met behulp van bijvoorbeeld themabijeenkomsten, klinische lessen, intervisie en folders. Naar aanleiding van de conclusies is een 4-stappen signaleringskaart ontwikkeld voor verpleegkundigen, ter bevordering van mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk