De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenwerking binnen de interne onderwijszorg

Rechten:

Samenwerking binnen de interne onderwijszorg

Rechten:

Samenvatting

Vanuit het probleem dat de teamleden op de onderzoeksschool graag meer samen zouden werken op het gebied van zorg voor leerlingen met probleemgedrag en het onduidelijk is hoe deze samenwerking op dit moment verloopt, is het doel van het onderzoek om inzicht te verwerven in de wijze van samenwerking op het gebied van leerlingenzorg om tot een advies te komen voor het optimaliseren van deze samenwerking. De focus van het onderzoek is dan ook het in kaart brengen van de samenwerkingsactiviteiten en de samenwerkingsrelaties van de teamleden. Op basis van deze focus is vanuit de maatschappelijke context beschreven wat het belang van samenwerking voor goede interne zorg is. Vanuit hier is geconcretiseerd naar onderwerpen als 'samenwerkingsactiviteiten', 'mate van interdependentie' en 'samenwerkingsrelaties'. Voor het in kaart brengen van de samenwerkingsactiviteiten en de samenwerkingsrelaties is een gestandaardiseerde vragenlijst afgenomen. In deze vragenlijst is een open vraag gesteld om achter de optimalisatiewensen van de leerkrachten te komen. Om de redenen voor de samenwerkingsrelaties te achterhalen zijn interviews gehouden. Daaruit blijkt dat leerkrachten voornamelijk samenwerkingsactiviteiten uitvoeren en samenwerkingsrelaties leggen, waarin een lage mate
van interdependentie te vinden is. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de kwaliteit van de samenwerking op de onderzoeksschool nog niet optimaal is. De wens van leerkrachten is het uitvoeren van intensievere 'joint work' samenwerkingsactiviteiten.
Op basis van deze conclusies wordt aanbevolen om de samenwerking tussen de teamleden te intensiveren door het uitvoeren van meer 'joint work' samenwerkingsactiviteiten.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingLeraar basisonderwijs
Datum2017-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk