De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beter begrijpend luisteren

een onderzoek naar de leerkrachtvaardigheden op het gebied van begrijpend luisteren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beter begrijpend luisteren

een onderzoek naar de leerkrachtvaardigheden op het gebied van begrijpend luisteren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is gericht op het begrijpend luisteren in de onderbouwgroepen, om zicht te krijgen op de leerkrachtvaardigheden die de leerkrachten momenteel beheersen en zicht te krijgen op de leerkrachtvaardigheden die van belang zijn om het begrijpend luisteren verder te ontwikkelen. Voorafgaand aan het uitvoeren van het onderzoek, is er kennis verworven uit de literatuur over de kernbegrippen: begrijpend luisteren, modeling, Taxonomie van Bloom, instructiemodellen.
De hoofdvraag die centraal stond in dit onderzoek luidt: Welke leerkrachtvaardigheden hanteren de onderbouwleerkrachten van onderzoeksschool X momenteel en op welke manier dienen ze de leerkrachtvaardigheden verder te ontwikkelen om de luistervaardigheden van de leerlingen te verbeteren?
Om antwoord te krijgen op deze hoofdvraag hebben de respondenten deelgenomen aan enquêtes, observaties en interviews. De conclusies zijn gekoppeld aan de literatuur uit het theoretisch kader.

Het onderzoek wijst uit dat de leerkrachten gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met het verbeteren van het onderwijs op het gebied van begrijpend luisteren. Momenteel handelen de leerkrachten niet op dezelfde wijze. Ze beheersen de leerkrachtvaardigheden modelen en het vragen stellen aan de hand van de Taxonomie van Bloom nog niet.
De basisschool wordt aangeraden een professional in te schakelen, die een cursus komt verzorgen, waarbij de leerkrachten leren hoe ze modelend de luisterstrategieën kunnen aanbieden aan de leerlingen. Verder is het van belang dat er een doorgaande lijn gecreëerd wordt door de werkmap ‘’Begrijpend luisteren en Woordenschat’’ aan te schaffen en de lesopbouw volgens het instructiemodel van Förrer en Van der Mortel (2013) te gaan volgen.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingLeraar basisonderwijs
Datum2018-05-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk