De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid van de 40 Meter Fast-Paced Walk Test bij volwassenen ouder dan 50 jaar preoperatief aan een totale heup- of knieprothese?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat is de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid van de 40 Meter Fast-Paced Walk Test bij volwassenen ouder dan 50 jaar preoperatief aan een totale heup- of knieprothese?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
Artrose is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van pijn en fysieke beperking. In Nederland hebben ruim één miljoen mensen knie- of heupartrose. Ter behandeling wordt er vaak gekozen voor een totale knie- of heupartroplastiek. Het doel hiervan is het verbeteren van het functioneren van de patiënt in het dagelijks leven. Om deze gezondheidswinst te kunnen meten zijn betrouwbare meetinstrumenten nodig. Een functionele test die wordt aangeraden, waarbij het vermogen om korte afstanden te bewandelen wordt beoordeeld is de 40 Meter Fast-Paced Walk Test. Deze test heeft een matige sensitiviteit, goede specificiteit en een goede interbeoordelaarsbetrouwbaarheid. Over de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid is nog niets bekend. Wat is de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid van de 40 Meter Fast-Paced Walk Test bij volwassenen ouder dan 50 jaar preoperatief aan een totale heup- of knieprothese?

Methode
In dit betrouwbaarheidsonderzoek werden minimaal 25 patiënten met knie- of heupartrose geïncludeerd die preoperatief aan een totale knie- of heupprothese op twee meetmomenten de 40 Meter Fast-Paced Walk Test uitvoerden en een pijnscore aangaven op de Numeric Pain Rating Scale. Tussen de twee meetmomenten was een pauze van 20 tot 30 minuten. De Test-Hertest methode werd gebruikt om de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid met een two-way random effects model te berekenen en uit te drukken in een Intraclass Correlation Coëfficiënt van de overeenkomsten. Een 2-tailed, gepaarde Student’s t-toets werd gebruikt om significante verschillen tussen de resultaten op de twee meetmomenten te onderzoeken.


Resultaten
De intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid bij alle deelnemers met tijdsduur als uitkomstmaat was ICC2,1=0,976 (0,950-0,989; p=<0.001) en de intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid met snelheid als uitkomstmaat was ICC2,1=0,967 (0,932-0,984; p=<0.001). Er was een significant verschil tussen de pijnscores scores op het eerste (3,5±2,03) en het tweede meetmoment (4,2±2,21) (p=<0,000).

Conclusie
De 40 Meter Fast-Paced Walk heeft bij patiënten tussen 53 en 85 jaar met heup- of knieartrose preoperatief aan een totale heup- of knieprothese een goede intrabeoordeelaarsbetrouwbaarheid.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
PartnerMaxima Medisch Centrum te Eindhoven
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk