De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De suïcidale adolescent thuis in crisis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De suïcidale adolescent thuis in crisis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vincent van Gogh (VvG) heeft als doel gesteld de zorg van de adolescent zoveel mogelijk in de thuissituatie plaats te laten vinden (De Wolff-Evers, 2013). Hierdoor zijn er klinische bedden afgebouwd en is de ambulante zorg uitgebreid. Door deze verandering is Intensieve spoedHulp Thuis (IHT) in april 2014 opgestart. Het IHT biedt ambulante hulp tijdens een psychiatrische crisis aan cliënten met alle leeftijden. De verwachting is dat de groep adolescenten in de leeftijd van 16 tot 22 jaar meer zal toenemen binnen het IHT vanwege de afbouw van de klinische bedden.
De hoofdvraag die onderzocht werd, luidt als volgt:
‘In hoeverre worden verpleegkundige interventies die aansluiten bij de suïcidale adolescent toegepast binnen het IHT van het Vincent van Gogh?”
Methode
Er is een kwalitatief beschrijvend onderzoek uitgevoerd gericht op de verpleegkundige interventies.
De data zijn verzameld door een literatuurstudie, semigestructureerde interviews met experts en een focusinterview binnen het IHT.
In de literatuurstudie is onderzocht of er effectieve verpleegkundige interventies staan beschreven voor de suïcidale adolescent.
Er zijn experts geïnterviewd om te onderzoeken hoe de gevonden verpleegkundige interventies worden ingezet bij de suïcidale adolescent.
Na blending van alle informatie is er een focusinterview gehouden onder het verpleegkundig team van het IHT.
Na het focusinterview is vergeleken welke interventies er al ingezet worden en welke nog ontbreken.
Resultaten
Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat het belangrijk is dat de verpleegkundige interventies eerst gericht zijn op de veiligheid van de suïcidale adolescent. Om zicht te krijgen in de mate van suïcidaliteit is de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag (MDR DBSG) opgesteld. Het is belangrijk om ouders bij de behandeling te betrekken. De adolescent heeft vanaf 16 jaar eigen beslissingsrecht. Wanneer de adolescent weigert ouders te betrekken, moet de verpleegkundige zich hier niet door laten leiden. Het is van belang te bepreken waarom ouders betrokken worden tijdens de suïcidale crisis. De psychiater moet worden ingeschakeld voor een beoordeling als de adolescent dit blijft weigeren.
Als de veiligheid is gewaarborgd, kunnen de interventies gericht zijn op gedragsverandering. Dit kan door verschillende methodes, waaronder motiverende gespreksvoering gericht op jong volwassenen en psycho-educatie. Het is belangrijk dat gesprekjes kort worden gehouden omdat de spanningsboog laag is. Iedere adolescent leert anders. Dit kan cognitief zijn of juist praktisch, daarom moet de zorg op maat worden aangeboden.
De adolescent is een onderdeel van het gezin, dit is het primaire systeem. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind, het is belangrijk om na te vragen of ouders de situatie aankunnen. Als de draagkracht niet voldoende is om de veiligheid te kunnen waarborgen, kan de verpleegkundige onderzoeken of naaste contacten van de adolescent ondersteuning kunnen bieden om de veiligheid te waarborgen.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingFontys Hogeschool Mens en Gezondheid
Fontys Hogeschool Verpleegkunde
PartnerVincent van Gogh, Venlo
Datum2015-08-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk