De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoekend leren als alternatieve lesmethode in de onderbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoekend leren als alternatieve lesmethode in de onderbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inhoudsopgave
1.1 Waarom ben ik aan dit onderzoek begonnen?
1.2 Wat is mijn doel met dit onderzoek?
1.3 Wie heeft er belang bij?
1.4 Hoofdvraag en deelvragen

Paragraaf 1.1 - Waarom ben ik aan dit onderzoek begonnen?
Enerzijds zou ik liegen als ik niet als argument zou aandragen dat het verplicht was om dit onderzoek te doen, maar uiteindelijk is dit onderzoek vanuit mezelf gekomen en ben ik ook de aanleiding voor het starten van dit onderzoek.
Eigen motivatie
Een van de belangrijkste redenen waarom ik graag dit onderzoek wilde beginnen, is mijn drang tot zelfontdekking en het creëren van de zogenaamde "know-how". Ik wil graag alles weten en een van de dingen waar ik heel graag mee werk, is het maken van eigen lesmateriaal en het enthousiasmeren van leerlingen.
Methodedwang
Een van de pijnpunten daarbij is dat op stage ik altijd geplaagd werd door de bestaande lesmethode. Vorig jaar liep ik stage op een VMBO school, waar de sectie me bijna dwong om niet af te wijken van de schoolmethode, want leerlingen hebben "structuur" en "duidelijkheid" nodig. Persoonlijk begrijp ik niet waarom afwijken van de schoolmethode erg is en ik ben zelfs van mening dat de methode helemaal moet verdwijnen. De reden hiervoor is dat ik vind dat de methode een statisch object is, waar je als docent wel verandering in aan kunt brengen, maar voor leerlingen is dat heel verwarrend: ze zijn immers gewend om ermee te werken. Ik heb pas een aantal jaar mijn HAVO-diploma, dus ik ben niet helemaal van de "oude garde" zoals je dat mag noemen, maar ik heb geen prettige ervaringen overgehouden aan de aardrijkskundelessen op de middelbare school. Ik heb me altijd geërgerd aan het feit dat ik nooit mijn kennis kon gebruiken en altijd maar saaie kennis- en inzichtvragen moest maken (en heel soms een toepassingsopdracht). Ik heb me toen voorgenomen mijn leerlingen dit zo weinig mogelijk te laten ervaren.
Onderzoekend leren
Vanuit deze visie "Hoe kan ik leerlingen actiever bij de les betrekken zonder al te veel te kijken naar de methode?" ben ik verder gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik ben van mening dat docenten innovatief moeten zijn en daarbij zelf creatief moeten kunnen nadenken. Onderzoekend leren is een methode waarbij leerlingen zelfstandig onderzoek gaan doen, waarbij ze dus zelfstandig informatie zoeken en daarmee zelf kennis vergaren. Omdat het onderzoek gepland werd bij een VWO 3 klas, heb ik besloten dit door te zetten.
Actualiteit & regio
Actualiteit is bij een vak zoals aardrijkskunde cruciaal, maar methodes kunnen dit onvoldoende laten terugzien. Dit komt doordat de methode op een bepaald moment is gemaakt en daardoor niet de actualiteit van bijvoorbeeld 2 jaar later kan brengen. Daarbij had ik ook nog de wens om leerlingen meer met regio's te laten werken, zodat leerlingen meer gingen denken over regio's. Uiteindelijk heb ik besloten om deze 2 wensen te verbinden door leerlingen onderzoekend te laten leren.
Sophianum
Het Sophianum, waar ik stage heb gelopen, heeft te maken met een sterke krimp. De school wil graag onderzoeken welke manieren van onderwijs kunnen worden ingezet om de krimp te keren, maar wel met het behouden van kwalitatief onderwijs. Het is daarom ook bijzonder interessant om te bekijken of onderzoekend leren een alternatieve onderwijsmethode kan zijn.
Na het raadplegen van literatuur (oa. te zien op de foto op bladzijde 62) en het peilen van de mogelijkheden op stage wist ik het zeker: ik wil graag onderzoekend leren onderzoeken!

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Aardrijkskunde (Sittard)
AfdelingFontys Lerarenopleiding Sittard
PartnerSophianum Gulpen
Datum2015-05-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk