De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is het effect van core training op tijd bij hardloopafstanden?

Een systematische literatuurstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Wat is het effect van core training op tijd bij hardloopafstanden?

Een systematische literatuurstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Daarnaast is hardlopen niet alleen een sport op zich, maar ook een veel voorkomend onderdeel in andere sporten. Tijdens deze hardloop activiteiten functioneert de romp als proximale stabilisator voor distale mobiliteit. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een goed getrainde romp de kans op lage rug pijn verminderd. Daarom is het belangrijk om als fysiotherapeut te weten of core training naast preventie en revalidatie van lage rug blessures, ook effect heeft op de prestaties van de sporter.

Onderzoeksvraag: “Wat is het effect van core training op tijd bij hardloopafstanden?”

Methode: Er werd systematisch gezocht naar relevante literatuur in de online databanken PubMed en Web of Science. De methodologische kwaliteit van de geïncludeerde artikelen werd bepaald door gebruik te maken van de Physiotherapy Evidence Database schaal. Vervolgens werd er een Best Evidence Synthese toegepast.

Resultaten: Acht artikelen werden geïncludeerd. De methodologisch kwaliteit varieerde van slecht tot goed. Er werd sterk bewijs gevonden dat core training met een hulpmiddel de tijd bij hardloopafstanden verkort. Dit werd gebasseerd op twee CCT’s en één RCT. Daarnaast werd er op basis van twee RCT’s en één CCT matig bewijs gevonden dat core training zonder hulpmiddel geen effect heeft op tijd bij hardloopafstanden.

Conclusie: Core training heeft geen negatief effect op de gemeten tijd bij hardloopafstanden. Bovendien kan deze interventie bijdragen tot preventie van lage rugpijn. Uit deze kennis kunnen we dus concluderen dat core training kan worden aanbevolen bij hardlopers. Vervolgonderzoek is echter aan te bevelen om een sluitend antwoord te vinden op de vraag of core training een positief effect heeft op de gemeten tijd bij hardloopafstanden. Hierbij is het van belang dat er naast het gebruik van een algemene definitie voor core training, de gebruikte interventie ook expliciet in het artikel wordt vermeld.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk