De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op zoek naar eenduidigheid bij pushberichten

Een verkennend onderzoek bij het Brabants Dagblad

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Op zoek naar eenduidigheid bij pushberichten

Een verkennend onderzoek bij het Brabants Dagblad

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens mijn werk als onlineredacteur bij het Brabants Dagblad viel mij op dat keuzes rondom pushberichten vaak arbitrair waren. De keuze om nieuws wel of niet te pushen leek af te hangen van de eindverantwoordelijke die op dat moment dienst had. Of om het breder te trekken: de criteria op basis waarvan een pushkeuze werd bepaald leken niet eenduidig. Die vaststelling was de aanleiding voor onderliggend onderzoek.
Pushberichten – ook wel notificaties of alerts genoemd – zijn pop-upberichten op je smartphone die doorverwijzen naar een uitgebreider nieuwsartikel op de app van een bepaald nieuwsmedium. Ze bevatten een kernachtige boodschap met bijna altijd urgent of breaking nieuws. In het Nederlandse medialandschap is het gebruik van pushberichten een relatief nieuw fenomeen. Nieuwsmedia, zoals het Brabants Dagblad, zijn zoekende naar goede en vooral eenduidige criteria om wel of niet te pushen.
Ook stellen ze zichzelf de vraag in hoeverre ze daarbij rekening dienen te houden met voorkeuren van pushgebruikers. Bij de introductie van pushberichten waren Nederlandse media geneigd te pushen wat zij zelf belangrijk vonden, later kwam het besef dat het goed is rekening te houden met wat een gebruiker wil. Resultaten uit dit én eerder onderzoek lijken er echter op te wijzen dat een gebruiker over het algemeen over veel onderwerpen via pushberichten geïnformeerd wil worden. Daarmee lijkt hij de pushkeuze neer te leggen bij het nieuwsmedium zelf.
Dit onderzoek focust zich op de zoektocht naar eenduidigheid bij pushkeuzes bij het Brabants Dagblad. De uiteindelijke aanbevelingen zijn tot stand gekomen via literatuuronderzoek, gesprekken met direct betrokkenen bij het Brabants Dagblad en een internetenquête onder pushgebruikers van dat nieuwsmedium. Dat heeft geleid tot de navolgende aanbevelingen voor het Brabants Dagblad bij pushkeuzes – die voornamelijk ingaan op frequentie, onderwerp en lokaliteit van nieuws:
• Besef dat het belang van pushberichten toeneemt
• Breng het profiel van pushgebruikers nauwkeurig in kaart
• Gebruik het huidige pushbeleid als basis en werk het verder uit
• Sluit geen onderwerpen uit bij pushberichten; 112-nieuws is een must
• Schoenmaker blijf bij je leest: stuur alleen pushberichten uit eigen verspreidingsgebied
• Koppel geen precieze frequentie aan pushberichten maar push wel geregeld
• Bepaal welk deel van de gebruikers ook pushberichten van Omroep Brabant (directe concurrent in de regio) ontvangt; laat tot die tijd de pushbeslissing niet afhangen van de concurrent
• Laat de verantwoordelijkheidsverdeling zoals die is; benadruk proactiviteit in de signalering

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingJournalistiek
AfdelingFontys Hogeschool Journalistiek
PartnersFontys Hogescholen
Datum2016-06-21
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk