De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar de voorkeur van visuele en auditieve feedback van recreatieve hardlopers

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar de voorkeur van visuele en auditieve feedback van recreatieve hardlopers

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er zijn tegenwoordig vele monitoringapparaten beschikbaar voor de individuele hardloper die ondersteuning bieden tijdens trainingen. Echter wordt de informatie die deze apparaten via sensoren verkrijgen niet omgezet in educatieve feedback, waardoor de hardloper zijn hardlooptechniek niet kan optimaliseren. Om dit in de toekomst wel te kunnen, is het noodzakelijk te weten wat de visuele en auditieve feedbackvoorkeur is van recreatieve hardlopers.
Dit onderzoek was kwalitatief en kwantitatief van aard. Om in kaart te brengen welke leerstrategieën en daarbij behorende aanwijzingen hardlooptrainers gebruiken zijn observaties gedaan bij hardlooptrainers (N=6). De trainers beschikten allen over het diploma Basis Looptrainer 3. Om de leervoorkeur van de recreatieve hardloper te achterhalen, is er een enquête opgesteld. Deze is aan de hand van de observatieresultaten en de huidige literatuur samengesteld. De enquête is door 175 respondenten ingevuld. De data zijn verwerkt en gecodeerd in Microsoft Excel en geanalyseerd met behulp van IBM SPSS Statistics voor Windows, versie 21. Een p-waarde van 0,05 of kleiner werd als statistisch significant beschouwd.
In het vooronderzoek hebben trainers in 85 van de 247 aanwijzingen de leerstrategie Knowledge of Performance toegepast en 76 keer de leerstrategie praatje-plaatje-daadje. Uit de antwoorden op de vragenlijsten bleek dat negen op de tien respondenten aan zelfobservatie zou willen doen en drie op de vier een voorbeeld van een ander zou willen zien. Van de respondenten zou 46,1% de variabelen van de hardlooptechniek gecombineerd (figuur en cijfermatig) en 40,6% cijfermatig willen zien. Tevens werd duidelijk dat Knowledge of Performance (KP) en Knowledge of Result (KR) in bijna alle gevallen statistisch significant hoger scoren dan metafoor, alarmen en fouten sonificatie als het gaat om auditieve feedback. Er zijn statistische significante verschillen gevonden op de leerstrategieën alarmen en fouten sonificatie tussen de groepen van stimuleren en beleven van de Actiontype.
Op basis van de resultaten en huidige literatuur wordt aanbevolen om in de applicatie de recreatieve hardloper de gelegenheid te bieden om aan zelfobservatie te doen en voorbeelden van de hardlooptechniek te vertonen. Het voorbeeld zou moeten voldoen aan een goed en fout voorbeeld van de gehele hardlooptechniek in slow motion, voorgedaan door een atleet. Tevens wordt er aanbevolen om KP aanwijzingen zo veel mogelijk te vervormen naar KR aanwijzingen die de focus leggen buiten het lichaam. Waar nodig kunnen metaforen gebruikt worden.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingSportkunde
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnerLectoraat Move to Be Fontys Sporthogeschool te Eindhoven
Datum2017-06-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk