De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Therapietrouw-verbetering van diabetes patiënten met voorgeschreven orthopedisch schoeisel d.m.v. een educatievideo

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Therapietrouw-verbetering van diabetes patiënten met voorgeschreven orthopedisch schoeisel d.m.v. een educatievideo

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
Het aantal diabetes patiënten in de wereld bedraagt momenteel 250 miljoen. Dit aantal zal zich in de komende 20 jaar verdubbelen. 25% van de patiënten met diabetes mellitus ontwikkelen diabetische voetulcers en behoren tot de hoog-risico diabetes patiënten. Om voetulcers en verdere complicaties te voorkomen worden aan diabetes patiënten orthopedische schoenen voorgeschreven. Echter laten voorgaande studies zien dat een klein percentage van de diabetes patiënten het orthopedisch schoeisel regelmatig draagt. Door middel van een educatievideo kan de doelgroep voorgelicht worden over de noodzaak van het dragen van de orthopedische schoenen. Om een zo effectief mogelijke educatievideo te produceren, is de volgende onderzoeksvraag onderzocht: ‘Waar moet een educatievideo aan voldoen, om effectief te zijn op het gebied van de verhoging van therapietrouw bij diabetes patiënten?
Methode
Er is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd, door middel van het afnemen van semi gestructureerde interviews bij diabetes patiënten met voorgeschreven orthopedisch schoeisel. Tijdens de interviews zijn de meningen van de deelnemers gevraagd met betrekking tot educatie, voetzorg en therapietrouw.
Resultaten
Uit het onderzoek zijn verschillende resultaten naar voren gekomen. Deze worden aan de hand van de volgende vijf thema’s beschreven: ‘Motivatie dragen orthopedisch schoeisel’, ‘Motivatie niet dragen orthopedisch schoeisel’, ‘Manier van informeren’, ‘Onderwerpen video’ en ‘Interesses’.
Conclusie
De gevolgen van het niet dragen van het orthopedisch schoeisel met een onderbouwing en de werkzaamheid van het schoeisel moet in de video aangetoond worden. Daarnaast moet het uiterlijk van het orthopedisch schoeisel positief benaderd worden en moet de doelgroep zich met de video kunnen identificeren. Om interesse te wekken zal er ook informatie in de video verstrekt moeten worden over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Diabetes Mellitus, voeding en voetzorg. Voor het design moeten zowel de combinatie van verschillende disciplines als patiënten in de educatievideo aan het woord komen.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
PartnerAcademisch Medisch Centrum te Amsterdam
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk