De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Systematisch literatuuronderzoek naar de bruikbaarheid van de navicular drop test als meetinstrument voor de podotherapeut

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Systematisch literatuuronderzoek naar de bruikbaarheid van de navicular drop test als meetinstrument voor de podotherapeut

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: De menselijke voet bestaat uit 26 botstukken die onderling talrijke en complexe gewrichten vormen die de voet om de bewegingsassen in het transversale, sagittale en frontale vlak richten. De mediale longitudinale boog bestaat uit vijf beenstukken, het os naviculare is de sluitsteen van deze boog op 15-18 mm. boven de grond. Hyperpronatie wordt veelal gezien als een indicatie voor het voorschrijven van therapiezolen ter bestrijding van klachten. Brody onderzocht dat als eerste en ontwikkelde hiervoor een test, de navicular drop test (NDT). Om een advies te kunnen geven aan de podotherapeut wordt er een literatuurstudie gedaan naar de toepasbaarheid en bruikbaarheid van de NDT als meetinstrument.
Methode: Relevante artikelen zijn gezocht in de databases van EBSCOhost en Pubmed met de zoektermen: Navicular drop test, measure, measuring, reliability, dependability. Inclusiecriteria zijn full-text, wetenschappelijke peer-reviewed Engelstalige artikelen, niet ouder dan tien jaar met verwijzing naar de NDT of naar de mediale lengteboog in de voet. Exclusiecriteria: onderzoeken die alleen kindervoeten hebben gemeten.
Resultaten: Zes van de zeven onderzoeken hebben de NDT gemeten en de inter- en intrabetrouwbaarheid onderzocht. Een artikel onderzocht de intrabetrouwbaarheid. Vier onderzoeken gebruikten digitale meetapparatuur. Twee onderzoeken gebruikten een papieren kaart voor de meting Eén onderzoek gebruikte de liniaal als controle naast de digitale meting en één onderzoek gebruikte alleen de liniaal. Uit de resultaten blijkt dat digitale hoogtemeting in combinatie met een 2D videocamera een goedkoop en betrouwbaar middel kan zijn om de ND te meten en overpronatie klachten te voorspellen. Intratesten van de ND zijn betrouwbaarder dan intertesten.
Conclusie: Uit de resultaten van de geïncludeerde artikelen komt naar voren dat de NDT bruikbaar kan zijn als meetinstrument voor een statische meting. De resultaten laten zien dat een intra-meting het meest betrouwbaar is gebleken, mits de metingen uitgevoerd worden door ervaren testers. Video analyse geniet de voorkeur.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk