De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mijn onderzoek gaat over het conflict tussen Israël en Palestina (met Palestina bedoel ik de bezette Palestijnse gebieden in Israël). Met dit onderzoek wilde ik de volgende hoofdvraag beantwoorden: ‘Kan een project over de kwestie Israël-Palestina de leerlingen inzage geven in de complexe hedendaagse situatie?’.
De eerste paar maanden heb ik gewerkt aan het theoretische kader. Dit bestaat uit twee delen; de geschiedenis van Israël/Palestina en de beeldvorming. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar de methodes. Ik heb de methodes Memo en Geschiedenis Werkplaats bekeken en geanalyseerd. Deze methodes gebruiken ze op het Grotiuscollege. Daarnaast heb ik alle geschiedenisdocenten geïnterviewd met betrekking tot het lesgeven over het onderwerp. Vervolgens heb ik een schema (‘schema complexiteit’) gemaakt waarin alle gebeurtenissen staan waarvan ik vind dat ze in het project moesten staan. Daarbij staan ook alle aspecten (politiek, economisch, militair, sociaal, cultureel en religieus) verwerkt die volgens mij van belang zijn om de complexiteit van het conflict te kunnen doorzien.
Daarna ben ik begonnen met het schrijven van de teksten en het maken van de opdrachten voor het project. Ik heb het project uitgevoerd in een havo 3 klas op het Grotiuscollege. Hier heb ik lesbrief 2, 3 en een gedeelte van lesbrief 6 behandeld. Na het uitvoeren van de lessen ben ik het project gaan analyseren. De feedback van mijn begeleider op het Grotiuscollege (en andere collega’s van de geschiedenissectie) en van mijn begeleider op Fontys heb ik verwerkt, tevens de evaluaties van de leerlingen geëvalueerd en hieruit heb ik mijn conclusies getrokken. De conclusies waren dat de lesbrieven meer tijd in beslag namen dan ik had gedacht. Dit kwam door de voor- en achtergrondkennis die bij de leerlingen niet aanwezig is en dus moet worden bijgespijkerd wat tijd in beslag neemt. Daarnaast is er te weinig tijd en plek in het curriculum om het project uitgebreid uit te voeren zodat de complexiteit van het conflict wordt besproken.
Als laatste heb ik aanbevelingen geschreven om het project zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Met enkele aanpassingen kan het project ook geschikt worden gemaakt voor VMBO (makkelijker taalgebruik en minder gebeurtenissen en personen waardoor het overzichtelijk blijft voor de leerlingen) of juist voor VWO (meer gebeurtenissen, personen en data en inzichtelijke en toepassingsopdrachten). Om het product geschikt te maken voor de bovenbouw van havo of voor vwo 3 en hoger, zullen er zaken moeten worden toegevoegd. Leerlingen van de bovenbouw zijn in staat om meer tekst te lezen en inzichts- en toepassingsvragen te maken. Daarnaast kunnen er verdiepingsopdrachten worden toegevoegd die de leerlingen uitdagen tot nadenken en het formuleren van een eigen mening ten opzichte van de situatie. Enkele ideeën voor verdiepingsopdrachten en verdiepingsstof heb ik ook toegevoegd aan dit onderzoek.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Geschiedenis (Sittard)
AfdelingFontys Lerarenopleiding Sittard
PartnerArab Educational Institute Bethlehem
Datum2015-05-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk