De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

SAIS does matter

diagnostiek van een subacromiaal impingement syndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

SAIS does matter

diagnostiek van een subacromiaal impingement syndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit is een afstudeerproject dat uit twee delen bestaat . Deel één bestaat uit een literatuuronderzoek naar de betrouwbaarheid van fysiotherapeutische diagnostische testen voor de diagnosticering van het subacromiaal impingement syndroom.
Deel twee bestaat uit de ontwikkeling van webbased materiaal met daarin verwerkte films en daarbij behorende theoretische informatie over de fysiotherapeutische diagnostische testen voor het diagnosticeren van een subacromiaal impingement syndroom.

Doel
- Een overzicht verkrijgen van de wetenschappelijke onderbouwing van de betrouwbaarheid van de diagnostische testen voor het subacromiaal impingement syndroom, gerelateerd aan het literatuuronderzoek. Uit al deze testen worden de meest betrouwbare en best uitvoerbare testen geselecteerd voor het webbased materiaal.
- Webbased materiaal ontwikkelen met ondersteunend beeldmateriaal van de uitvoering van de geselecteerde diagnostische testen voor de diagnostiek van het subacromiaal impingement syndroom.

Achtergrond
Tijdens de beroepsvoorbereidende periode één en twee is er ondervonden dat er weinig studiemateriaal verstrekt wordt door Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven voor de opleiding Fysiotherapie over de diagnostiek van het subacromiaal impingement syndroom. Binnen de leerlijn Fysiotherapeutische diagnostiek/ bewegingstherapie bestond een gemis aan beeldmateriaal en theoretische achtergrond behorende bij het subacromiaal impingement syndroom.

Methode
- Het zoeken van literatuur in verschillende databases. Er werd voornamelijk gezocht naar onderzoeken waarin diagnostische testen voor het subacromiaal impingement syndroom werden onderzocht. De gevonden artikelen werden hierna door middel van een scorelijst van Cochrane beoordeeld. Aan de hand van de uitslag werden de artikelen geïncludeerd of geëxcludeerd in het onderzoek.
- Het webbased materiaal is ontwikkeld door allereerst een DVD te maken met hierop het gemaakte filmmateriaal. Dit filmmateriaal bestaat uit de diagnostische testen die uit het literatuuronderzoek gekomen zijn. Er werden in het totaal twaalf diagnostische testen opgenomen. Hierna is dit materiaal bewerkt met het programma Pinnacle Studio 10 en verwerkt tot webbased materiaal. Het webbased materiaal is ontwikkeld zowel in het Nederlands als in het Engels.

Resultaten
- Na de beoordeling van alle gevonden artikelen bleken er achttien wetenschappelijke artikelen te voldoen aan de inclusiecriteria. Voor de diagnostiek van een subacromiaal impingement syndroom werden veertien testen onderzocht en een combinatie van drie testen. Voor de diagnostiek van een bursitis werden acht testen onderzocht en een combinatie van twee testen. Voor de diagnostiek van een m. supraspinatuspathologie werden drie testen onderzocht. Voor de diagnostiek van een m. infraspinatuspathologie werden drie testen onderzocht. Voor de diagnostiek van een m. bicepspathologie werden drie testen onderzocht en voor de diagnostiek van een m. subscapularispathologie werden vijf testen onderzocht.
- Het webbased materiaal is ontwikkeld met daarop twaalf animaties van de fysiotherapeutische diagnostische testen, theoretische achtergrond over de anatomie, het subacromiale impingement syndroom en de diagnostische testen.

Conclusie
- De combinatie test: de test van Kennedy-Hawkins, Painful arc, weerstandtest tegen exorotatie in 0º abductie, weerstandtest tegen exorotatie in 90º abductie en de Active compression test van O'Brien bleken betrouwbaar voor het diagnosticeren van subacromiaal impingement syndroom. De Full can test, Empty can test en de External rotation lag sign bleken

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk