De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aanbevelingen gevel sluitende elementen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Aanbevelingen gevel sluitende elementen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vastbouw is een bouwbedrijf dat zowel in binnenland als buitenland actief is. In Nederland hebben zij meerdere hoogbouw projecten gerealiseerd. Bij deze projecten wordt het constructieve casco de afgelopen jaren met tunnelgietbouw technieken gerealiseerd. De in- houtskeletbouw (HSB) elementen afgesloten. Bij de reeds opgeleverde projecten is veel scheurvorming ter plaatse van de aansluiting met de anderen bouwdelen ontstaan. Hierdoor is de kwaliteit die Vastbouw wil uitstralen niet meer te garanderen. Om voorbereid te zijn op de toekomst is er gezocht naar praktische en financieel haalbare alternatieven. Deze worden vergeleken met de huidige HSB-elementen. De hoofdvraag luidt daarom als volgt :
- Wat voor rol spelen de gevel sluitende elementen in de scheurvorming en welke haalbare alternatieven zijn er voor de elementen die nu worden toegepast.

Om erachter te komen waar de scheuren vandaan komen, is er een vooronderzoek opgezet. Tijdens dit onderzoek zijn er bouwlocaties bezocht waar de elementen worden toegepast. Op de locaties is het uitvoerend personeel gevraagd naar hun mening en zijn vochtmetingen verricht. De resultaten waren niet positief en het personeel gaf aan niet helemaal tevreden te zijn met het product. Er werd aangegeven dat hout niet de beste keuze is om te combineren met een betonnen skelet bij hoogbouw projecten. Hout is een kwetsbaar product dat gevoelig is voor vocht en schimmels. Er moet gezocht worden naar alternatieven die niet vatbaar zijn hiervoor.
In de literatuurstudie is onderzocht wat de link is tussen de scheuren en de elementen. Hout krimpt en zet uit, dit staat in directe connectie met het vochtpercentage. Naar aanleiding hiervan zijn vochtmetingen verricht om inzichtelijk te krijgen hoe ernstig het probleem is en wanneer het zich voor doet. Hieruit is gebleken dat het vochtpercentage te hoog is en dat dit pas ver in het bouwproces ontstaat en dus niet gedurende het productieproces. Hierbij zijn menselijke fouten de grootste oorzaak. De elementen moeten direct bij plaatsing rondom waterdicht afgewerkt worden.
Om tot haalbare alternatieven te komen is er eerst onderzocht wat de wettelijke eisen zijn. Als tweede invalshoek zijn de wensen van Vastbouw meegenomen. Tezamen zijn er criteria opgesteld op gebied van financiën, wandopbouw en bouwfysische eigenschappen. Vanuit Vastbouw zijn SIPS-panelen en gevel sluitende betonnen elementen als alternatieven aangedragen. Uit het vooronderzoek zijn staalframe, HSB met steenstrips en Y-tong panelen naar voren gekomen. Het laatste alternatief betreft een aantal verbeteringen aan het bestaande HSB-element. Alle alternatieven zijn vergeleken met een referentie project middels een multi-criteria analyse.
Het antwoord op de hoofdvraag is tweedelig. Het eerste deel gaat over de vochtproblematiek en de rol van het gevel sluitend element. De elementen zijn vatbaar voor vocht en schimmel. Hierdoor zet het hout uit en verminderd de kwaliteit. Op moment dat het vochtpercentage daalt zal het gehele element krimpen doordat de constructieve onderdelen van het element uit hout bestaan.
Antwoord op het tweede deel is een passend alternatief. Het advies dat blijkt uit het onderzoek is een gevel sluitend betonnen element. Het betonnen element presteert het beste wanneer er gewerkt wordt met een traditioneel metselwerk. Wanneer er zonder metselwerk wordt gewerkt zijn SIPS-panelen het beste. Beide alternatieven zijn laag in kosten, zeer goed brandwerend, hebben hoge kwaliteit op gebied van duurzaamheid en levensduur, zeer weinig scheurvorming en zijn goed isoleren tegen warmteverlies en geluid.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie Built Environment
PartnersVast Bouw
Datum2019-05-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk