De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Digitale hulp- en dienstverlening - onderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Digitale hulp- en dienstverlening - onderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij het bespreken van digitale hulp- en dienstverlening viel het op dat we tijdens onze stageperiodes allemaal op onze eigen manier ervaring hebben opgedaan met betrekking tot dit onderwerp. Tegenwoordig wordt er binnen elk werkgebied van het maatschappelijk werk wel gebruik gemaakt van een vorm van digitale hulp- en dienstverlening. Het leek ons derhalve interessant om onderzoek naar dit onderwerp te doen, zeker gezien het feit dat digitale hulp- en dienstverlening steeds meer een hot item is geworden.
Deze digitalisering zien we niet alleen terug in de dienstverlening maar ook in de samenleving. Dit blijkt onder andere doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale hulpmiddelen zoals; internetbankieren, e-mails, chatsites, etc.. Als toekomstige beroepsbeoefenaars zullen wij hier vaker mee in aanraking komen, het is zodoende van belang om op juiste wijze te anticiperen op deze ontwikkeling. Het lijkt ons interessant om door middel van dit onderzoek te achterhalen waar de behoeften van cliënten liggen op het gebied van digitale hulp en dienstverlening.
Dat digitale hulp- en dienstverlening een actuele ontwikkeling is, is ook het NIM niet ontgaan. Dit zie je terug in de manier waarop ze zich als organisatie bezig houden met digitale hulp- en dienstverlening in verschillende vormen. Dit hebben ze onder meer gedaan door zich in 2006 aan te sluiten bij www.internethulpverlening.nl. Internethulpverlening is een landelijke website die op basis van het invoeren van de postcode jongeren naar de maatschappelijk werk organisatie in hun woonplaats leidt. Hiermee sluit NIM zich met name aan op de ontwikkeling van de digitalisering bij jongeren. Tevens blijkt uit het jaarverslag van 2008 dat NIM maatschappelijk werk internethulpverlening wil aanbieden om zo in te spelen op de marktontwikkeling binnen de hulpverlening. Hier hebben zij bewust voor gekozen omdat uit diverse publicaties blijkt dat internethulpverlening een goede en effectieve aanvulling is op de reguliere hulpverlening.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
Datum2011-06-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk