De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pick your battle

De behandeling van mannen met agressieproblematiek binnen de forensische zorg met onder andere dramatherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Pick your battle

De behandeling van mannen met agressieproblematiek binnen de forensische zorg met onder andere dramatherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek bestaat uit een onderzoek en een herschrijving van de module Ego therapie. Beiden zijn gemaakt in opdracht van Kairos, een ambulante forensische psychiatrie instelling. Binnen het onderzoek is er onderzocht of het werken met inzichtgevende- en egoversterkende dramatherapie een meerwaarde heeft en wat het effect is van de inzichtgevend dramatherapie therapie als vervolg op de trainingsgerichte therapieën binnen de behandeling van volwassen mannen met een agressieprobleem. Er is gebruikt gemaakt van: literatuur, wetenschappelijke artikelen, modules en gesprekken met dramatherapeuten, die werkzaam zijn binnen de forensische psychiatrie. Daarnaast zijn eigen ervaringen die opgedaan zijn tijdens een jaar stage bij Kairos verwerkt in het onderzoek.
Resultaten van onderzoeken die zicht richten op verschillende onderdelen van de trainingsgerichte therapie laten zien dat agressie kan afnemen door deze therapieën. Echter het zelfvertrouwen van patiënten neemt hierdoor niet toe, dit terwijl het hebben van zelfvertrouwen erg belangrijk is om een terugval in het oude agressieve gedrag te voorkomen. Het is belangrijk om zowel te kijken naar trainingsgerichte therapieën als ook naar inzichtgevende therapieën bij het behandelen van deze doelgroep. Uit onderzoek blijkt dat inzichtgevende therapie een positief effect heeft op de vergroting van het zelfvertrouwen.
De onderzoeker trekt de conclusie dat een combinatie van trainingsgerichte en inzichtgevende therapieën de beste combinatie is bij het behandelen van deze doelgroep. Om zeker te zijn van het effect in de praktijk zal er longitudinaal onderzoek (een onderzoek over een langere periode waarbij 4 of meer meet momenten zijn, zowel voor tijdens en na behandeling) gedaan moeten worden, waarbij theorie en praktijk aan elkaar verbonden worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2013-09-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk