De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerp van een achterwielophanging met subframe voor een Ford Fiesta RC

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerp van een achterwielophanging met subframe voor een Ford Fiesta RC

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Zomer MotorenTechniek (verder genoemd als ZMT), een revisie- en tuningsbedrijf voor motoren, wil meer naam gaan maken als motorenbouwer voor rallycross auto’s. Om dit te bereiken wil ZMT in eigen beheer een rallycross auto gaan bouwen. Als basisauto is er voor een Ford gekozen omdat ZMT zich gespecialiseerd heeft in het tunen van Ford motoren en vanwege een reglementaire eis moet de auto van hetzelfde merk als het motorblok zijn. De standaard voorwiel aangedreven Ford Fiesta zal omgebouwd worden naar achterwielaandrijving, zodat in het Divisie 2 RallyCross kampioenschap meegedaan kan worden. De meeste autobouwers passen bij een dergelijke ombouw een starre achteras toe. Auto’s met een starre achteras kunnen op de onverharde delen van de circuits duidelijk minder goed meekomen. ZMT is daarom van mening dat een dergelijke wielophanging niet optimaal is, en heeft daarom de volgende afstudeeropdracht geformuleerd: “Ontwerp een achterwielophanging met subframe voor een Ford Fiesta RC.”
Het doel van dit rapport is het toelichten van het doorlopen ontwerpproces en het presenteren van het uiteindelijke ontwerp van de achterwielophanging. Om tot het uiteindelijke resultaat te kunnen komen zijn vooraf de volgende vragen geformuleerd:
Welke krachten moet de wielophanging kunnen weerstaan? Wat is de beste wielgeometrie voor een rallycross auto? Aan welke eisen moet de wielophanging voldoen? Welk principe wielophanging is het meest geschikt als achterwielophanging voor de Ford Fiesta RC?
Hoe gaat het uiteindelijke ontwerp van wielophanging en subframe er uit zien?

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
InstituutInstituut Automotive
Datum2010-05-26
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk